Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 6. 5. 2016.

| Društvo

Predavanje o prelasku Merkura preko Sunčevog diska

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
merkur-alfa
Sledeći tranzit tek 2019. godine; foto: Astronomsko društvo "Alfa"

U petak 6. maja od 19:30 na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu biće održano predavanje o planeti Merkur čiji će tranzit preko Sunčevog diska iz naših krajeva biti vidljiv u ponedeljak 9. maja.

Predavanje “Merkur - glasnik planeta ili prvi kamen od Sunca” održaće redovni profesor PMF-a Dragan Gajić, koji će posetioce upoznati sa astrofizičkim karakteristikama Merkura i predstojećim tranzitom.

U ponedeljak 9. maja u 13:12 senka Merkura pojaviće se na disku Sunca. Tranzit će trajati do 20:42, ali će u našim krajevima biti vidljiv oprilike do 18:30, zbog zalaska. Tokom tranzita, Merkur će kroz teleskope biti vidljiv na disku Sunca kao crni kružić - navode organizatori iz Astronomskog društva “Alfa”.

Kako kažu, za posmatranje ove pojave neophodno je koristiti specijalnu opremu ili filtere za posmatranje Sunca, a sledeći tranzit Merkura biće vidljiv novembra 2019. godine.

Ulaz je slobodan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naucnik

    11:09 // 7. 5. 2016.

    Najjviše ovakva predavanja posećuju akademski gradjani koji su završili kalemarske megadens fakultete. Mi sa ovim prostim državnim fakultetima nemamo posao od njih.

  • Milos

    02:11 // 7. 5. 2016.

    Volim predavanja prof. Gajica kao i njegovih saradnika. Steta je sto nisu vise medijski propracena, jer da jesu, i posecenost bi bila bolja. Nadam se da ce ove godine ponovo da posmatramo nebeska tela kroz teleskop.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: