Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:35, 26. 11. 2019.

| Društvo

Predavanje u Nišu: Da li je matematika sluškinja fizike ili kraljica nauka?

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
flickr
Govoriće i o tome da li matematika i fizika vrede jedna bez druge; foto: flickr.com/Vlastula

Zainteresovani za naučno-popularna predavanja će u sredu, 27. novembra u prostorijama Start-ap centra u Nišu moći da čuju priču o tome da li matematika i fizika vrede jedna bez druge, a profesori Prirodno-matematičkog fakulteta otkriće im i da li je kvantna fizika stvarnost ili fikcija. Učešće je besplatno, ali je potrebno prijaviti se do sutra u 16 sati.

Asistentkinja na Departmanu za matematiku niškog PMF-a Petra Laketa pokušaće da razbije predrasude o ovim naukama - da je matematika samo sluškinja fizike, ali i da je matematika zapravo kraljica svih prirodnih nauka. Otkriće i gde je između te dve opcije istina i u kakvom su zapravo odnosu ove dve nauke.

Vanredna profesorka na Departmanu za fiziku na ovom fakultetu Jasmina Jeknić Dugić će na predavanju pričati o kvantnoj fizici i teoriji koju je pratio neobičan razvoj, jer se razvijala brže nego što su njeni osnivači mogli da prate, tumače i prihvate sve njene “paradokse”.

Jedno od fundamentalnih pitanja jeste kako klasični svet izvire iz kvantnog, ako se pretpostavi da je kvantna mehanika univerzalna teorija, a nema eksperimentalnih naznaka da to nije. Štaviše, teorija kvantne mehanike je u potpunosti konzistentna sa eksperimentalnim rezulatima - kaže profesorka.

Oni koji bi da čuju više o tome, na predavanjima koja počinju u 19 sati, mogu besplatno da ih posete, ali je prijava na mejl [email protected] obavezna i to najkasnije do srede u 16 sati.

Predavanja organizuje "Niš Young Minds Section", odsek u okviru projekta Evropskog društva fizičara "EPS Young Minds’" koji ima za cilj popularizaciju nauke i međusobnu saradnju mladih naučnika širom sveta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojadin 45

    13:06 // 28. 11. 2019.

    Um caruje, al' i snaga dobro dodje.

  • Bi

    22:36 // 27. 11. 2019.

    I jedno i drugo

  • Bmx

    12:14 // 27. 11. 2019.

    Citiracu Maha: Hemija je desna ruka fizike; matematika - to su joj oci.
    Fizika jeste bespomocna bez matematike, ali je fizika i vise od same matematike koja je cini mocnom. I matematika i fizika zahtevaju logiku (matematicku), ali fizika svoja otkrica mora da prevede i na jezik koji nije matematika. E to je ona prica koju deca u skoli zovu teorija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: