Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:04, 14. 3. 2024.

| Društvo

Predavanje u Nišu predsednika SANU o kalendarskoj reformi Milutina Milankovića

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
banovina
Predavanje srpskog akademika po kome je jedan asteroid dobio ime; foto: arhiva JV

“Gregorijanski vs. modifikovani julijanski kalendar” - naziv je predavanja koje će u sredu, 20. marta, od 12 sati, u multimedijalnoj sali Univerziteta u Nišu održati predsednik SANU i astronom Zoran Knežević.

Kako navode iz niškog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, problem kalendara i njegove svakodnevne upotrebe na tom predavanju će biti sagledan najpre sa astronomskog stanovišta - biće reči o kretanju Zemlje i promenljivosti vremenskih jedinica.

Zatim će biti dat kraći istorijski osvrt na razvoj kalendara uopšte, od sumerskih i vavilonskih lunisolarnih, do egipatskog solarnog kalendara, da bi nešto detaljnije bio predstavljen julijanski kalendar i njegovo jednostavno interkalaciono pravilo prestupne godine - kažu iz SANU.

Gregorijanska kalendarska reforma donela je kalendar koji i danas koristi veliki deo sveta, dok je julijanski kalendar, koji je predložio srpski naučnik Milutin Milanković, otklonio manjkavosti gregorijanskog i ponudio rešenje koje bolje prati prirodno kretanje planete u dužem razdoblju.

Na predavanju će, dodaju iz SANU, biti prikazano kako se može napraviti “idealan” kalendar, kao i objašnjeno zašto je to zapravo nepotreban i uzaludan posao.

Zoran Knežević je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Njegova matična naučna oblast je astronomija (nebeska mehanika), a glavni naučni doprinos pripada oblasti teorije kretanja malih tela Sunčevog sistema. Spada u red najvećih svetskih poznavalaca malih tela Sunčevog sistema.

Radio je na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, gde je bio i direktor. Predavao je na doktorskim studijama Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Takođe, objavio je veliki broj naučnih i stručnih radova, održao veliki broj predavanja, bio član više nacionalnih i međunarodnih ekspertskih timova, komisija i naučnih odbora, rukovodilac je više projekata i recenzent mnogih naučnoistraživačkih projekata.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2009, a za redovnog 2015. godine. Od 2023 je predsednik SANU.

Član je Akademijskog odbora za nauku, Akademijskog odbora za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića. Član je više međunarodnih i srpskih astronomskih organizacija.

Dobio je nagrade za doprinos razvoju Astronomske opservatorije, za naučni rad Astronomske opservatorije, kao i nagradu “Asteroid”.

Odlukom Međunarodne astronomske unije, jedan asteroid nazvan je po njemu - 3900 Knežević.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    13:50 // 16. 3. 2024.

    Ми и незнамо довољно о лику и делу овог великана Светске науке...у рангу Тесле и Пупина...има га на"Гуглу"...и на новчаници од 2.000 рсд. ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: