Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 26. 8. 2022.

| Društvo

Predistražni postupak protiv direktora "Nišvila" - za nadležne tema na Filmskim, za Blagojevića pritisak na tužilaštvo

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Nišville - photo Zoran Ciric
"Nišvil" završen, ali se još o njemu priča; Foto: Z. Ciric

Najavljena kao konferencija o 57. Filmskim susretima, pres u Gradskoj kući je, ipak, protekao u znaku Nišvila, kada su nadležni objavili da je protiv direktora tog festivala Ivana Blagojevića pokrenut predistražni postupak jer nije opravdao deo sredstava dobijenih iz budžeta. To i Više tužilaštvo potvrdilo Južnim vestima. Blagojević poručuje da gradonačelnica ovakvim izjavama vrši pritisak na tužilaštvo, "o jednom običnom postupku govori kao krivičnom delu i na taj način kriminalizuju festival".

Koliko je od 2005. godine izdvojeno novca za Nišvil i koliko je on važan za grad, na koji način taj festival dobija novac, kao i kako je došlo do neopravdanih sredstava od 6 miliona dinara - bile su glavne teme u petak, 19. avgusta, na konferenciji povodom održavanja drugog festivala - Filmskih susreta.

O festivalu džeza govorili su gradonačelnica Dragana Sotirovski i šef budžetske inspekcije Aleksandar Pavlović i objavili da je Više javno tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak protiv direktora Nišvila Ivana Blagojevića. nisvil O "Nišvilu" posle "Nišvila"; foto: T. T.

Do sada nismo imali praksu da se obraćamo na ovaj način, ali zbog značaja problema i prašine koja se podigla oko "Nišvila" ja sam prihvatio da dođem ovde i da prezentujem kroz zapisnike prema "Nišvilu", da vas upoznam sa stanjem kako i šta smo mi našli i uočili i na neki način sankcionisali i zbog čega obavestili i druge nadležne organe da nastave sa postupanjem - rekao je Pavlović na konferenciji.

Isplaćivanje izvođača preko agencija koji nisu ni nastupili na festivalu kada je bio kovid, a za čije angažovanje naredne godine nisu bila predviđena sredstva, izvođači koji su jednom nastupili, a dva puta plaćeni, to što je na adresi na kojoj se nalazi "Nišvil fondacija" registrovano preduzeće - samo su neke od nepravilnosti koje je utvrdila budžetska inspekcija i naložila organizatorima da u gradski budžet vrate nenamenski potrošenih 6 miliona dinara u 2020. i 2021. godini.

Da je pokrenut predistražni postupak protiv Blagojevića Južnim vestima je potvrdilo i Više tužilaštvo.

Predmet je u fazi predistražnog postupka i PU Niš je podnet zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, radi provere navoda iz krivičnih prijava u vezi sa poslovanjem "Nišvila" - navode iz VJT-a.

ivan blagojevic Blagojević za izjave nadležnih kaže da su pritisak na tužilaštvo; foto: JV Iako je reč o prikupljanju informacija, Blagojević smatra da su nadležni ovaj postupak podigli na nivo krivičnog dela.

Predistražni postupak su oboje najavili kao očigledan vid kriminala iako je to najobičnije prikupljanje podataka po zahtevu bilo koga. Nišvil takođe može sada podneti protiv gradonačelnice krivičnu prijavu za pritisak na tužilaštvo i tužilaštvo je dužno da to uzme u razmatranje i krene u prikupljanje podataka, ali bi verovatno odbacilo takvu prijavu - ističe direktor festivala.

Za budžetsku inspekciju kaže da predstavlja paradoks, a da su zapisnici o Nišvilu nastali tako što je ona pogrešno proučavala i primenjivala zakon.

Pavlović je ne shvatajući zašto toliko dugo treba da govori, zbunjeno izneo lažnu tvrdnju da smo isplaćivali i bendove koji nisu nastupili na Nišvilu. Nišvil nikada nije dobio zapisnik sa te kontrole koju su dva dana i noći početkom marta radili Upravi za kulturu inače bi im ukazao gde greše i koji bendovi su zbog korone 2020. zamenjeni drugim bendovima i nastiupili 2021. Tipičan primer je koncert Juliana Marleya koji je zakazan 2020, pa odložen najpre za 2021, pa nastupio tek 2022. Umesto njega je pod povoljnijim uslovima došao Anthony B 2021 - navodi Blagojević.

Jedina greška administracije festivala je, kaže, to što su dva puta pravdali nastup grupe Spektrum, ali su i Gradu 28. marta ove godine uredno vratili u budžet taj sporni iznos od 89.892 dinara.

Nišvil predlaže da se uradi kontrola direktno Nišvilu i 2021. godine, kao i 2020, a ne posredno Upravi za Kulturu. Nišvil bi novim rešenjem, makar ono bilo i istovetno negativno po njega, dobio mogućnost da pred Upravnim sudom dokaže da je ispravno opravdao gradska sredstva u 202.1. godini kako će sigurno dokazati u sudskom postupku koji se vodi za 2020 - ističe direktor.

Poručuje da je neprimereno da nuvodni pres za značajnu manifestaciju za film protekne većinski u priči o Nišvilu i da šef budžetske inspekcije dobije toliko prostora na konferenciji o Filmskim susretima. Kaže i da nije ispoštovan značaj Nišvila za sam grad, a koji je dao nemerljiv pečat Nišu.

Podsetimo, festival je trajao od 5. do 14. avgusta pod sloganom "Još ovaj put", jer je neizvesno da li će i naredne godine biti održan u Nišu zbog nedostatka novca.

*Tekst je izmenjen nakon dodatne izjave direktora "Nišvila".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Borac za KULTURU

    22:29 // 26. 8. 2022.

    Dragi sugradjani, mesanje pogresnih politicara u kulturne i vredne sadrzaje naseg grada ne smemo vise dopustiti. Kulturni sadrzaji su najznacajniji za nase mlade sugradjane i za sve nas. Zaista mi je zao da je u nasem gradu koji ima sjajne umetnike iz svih oblasti , ti umetnici moraju otici tamo gde ce biti uvazavani. To se odnosi i nas Nisville Jazz Festival. On pripada nama i necemo ga dati .

  • Prevedan

    22:01 // 26. 8. 2022.

    Festival je neophodan Nisu, ali takodje mislim da kontrola trosenja gradskih para mora da se izvrsi kako za Nisville, tako i za ostale.

  • Var tehnolog

    20:27 // 26. 8. 2022.

    Uspece da ga oteraju odavde ! Ivane, sa djavolom si tikve sadio,nazalost !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: