Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:24, 12. 1. 2018.

| Društvo

Predloge za uređenje trga sledeće nedelje mogu da daju i građani

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Trg Gradska kuća rekonstrukcija projekat
Rekonstrukcija najavljena za ovu godinu; Foto: Screenshot ni.rs

Projekat za rekonstrukciju centralnog niškog trga koji će, prema najavama, ove godine postati široka pešačka zona, treba da se kompletira predlozima i sugestijama građana. Kako je najavljeno na prezentaciji projekta, sledeće nedelje svako će moći da predloži kako bi Trg kralja Milana mogao da izgleda.

Nova fontana, popločan pešački most kao i prostor ispred Gradske kuće, uklonjen parking kod mosta kao i arhitektonske barijere kako bi svi mogli da se kreću, novo drveće s desne strane od spomenika Osobodiocima ka Nišavi, širok prostor za pešake i razne manifestacije - ovako urbanisti i građevinci opisuju projekat novog-starog centralnog niškog trga. Screenshot-Most Posebno će se raditi projekat za osvetljenje Trga; foto: Screenshot ni.rs

Ulica 7. juli bi bila zatvorena za saobraćaj od hotela "Park", ali će kolima ipak biti moguće i da se priđe do Gradske kuće, iako će taj deo biti popločan. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović uverava da će kiosci i drugi objekti koji planovima nisu predviđeni, biti uklonjeni sa Trga.

Most se transformiše u pešački čime je omogućeno kontinuirano kretanje duž kičme Niša, uklanja se parking koji je neadekvatan za Trg, pravi se prostor koji daje mogućnosti za nove sadržaje. Obezbeđujemo nešto što koči kvalitet u centralnoj zoni, pešačko povezivanje duž toka Nišave – rekli su idejni tvorci.

Projekat je uradio Građevinsko-arhitektonski fakultet, dok je deo idejnog rešenja za prostor od Gradske kuće do Nišave, uradio Zavod za urbanizam. Međutim, kako kažu, ovaj plan mogu da vide i građani, preko gradskog sajta, te će od sledeće nedelje, kako je kazao gradski urbanista Nikola Lečić, svako biti u prilici da predloži šta bi moglo da upotpuni izgled ili učini Trg lepšim i praktičnijim.

Biće izdat oglas u Narodnim novinama sa tačnim rokovima kada će pravna i fizička lica moći da dostave svoje sugestije i primedbe, kao i na koju adresu. Biće im dostupan i link preko koga će moći da vide prezentaciju projekta - rekao je Lečić.


Plan je da se u budućnosti zatvori i Voždova za saobraćaj

Centar Niša Rekonstruisaće se i delovi koji su već uređeni kako bi se uklonile barijere; foto: Vanja KeserProfesorka Ljiljana Vasilevska je dodala da je GAF, kada je pravio urbanističko rešenje, uzeo u obzir da će u budućnosti i deo Voždove ulice biti zatvoren za saobraćaj, a da, prema postojećim planovima, Balkanska i Davidova ulica već jesu pešačka zona.

Da se transformiše od Narodnog pozorišta do Trga u pešačku zonu, da se Balkanska i Davidova već tretiraju kao pešačke zone. Da jednog dana bude jedna kompleksna zona, kasnije nekih pijaceta i pešačkih zona – rekla je Vasilevska.


Spomenik kralju Milanu Obrenoviću nije u planu GAF-a

Iako je Hadži Ivan Redi, koji je kao predsedavajući Savetom za kulturu Niša, kao član Radne grupe za izgradu idejnog rešenja za Trg kralja Milana, predložio da se oslobodiocu Niša postavi adekvatan spomenik upravo na proširenom delu Trga, iz GAF-a kažu da spomenik nije predviđen planom.

Dobili smo na jednom od poslednjih sastanaka tu inicijativu, ali pozicija spomeniku nije na lokaciji koja je sugerisana od strane člana. Svaki pojedinac ima pravo da nakon prezentacije podnese stav i mišljenje, koji će ići na Komisiju za planove Niša – kazala je Vasilevska.

Inače, idejno rešenje za rekonstrukciju Trga koštalo je 600.000 dinara, ali zasad nema preciznih informacija koliko će radovi da koštaju ni kada će biti raspisana javna nabavka za izvođača, ali se pretpostavlja da će to biti na proleće.


Stručnjaci sumnjaju u izvođače radova

Neki od prisutnih na prezentaciji planova u sali Skupštine grada, izrazili su sumnju upravo u kvalitet izvođenja radova.

Ovo podseća na Crveni trg u Moskvi, ali naši izvođači radova loše rade, krenu pa stanu, ne vode računa o kvalitetu materijala niti o uštedama – kazao je jedan građevinac u penziji.

Iz Udruženja ljubitelja tramvaja pozdravili su planiranu rekonstrukciju Trga, i naglasili da je dobra osnova za prilagođavanje centra grada pešacima, a ne automobilima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ljupka

    18:54 // 1. 2. 2018.

    Na danasnjoj raspravi o primedbama gradjana na predlog uredjenja gradskog trga,od kompetentnih ljudi je receno da su sretstva za izgr.skoro neogranicena!Kako smo,nedavno svi culi grdnje Predsednika Gradonacelniku zbog prazne gradske kase,jel to dosao novi arapski investitor da gradi Nis na vodi? Blago nama

  • Ljupka

    20:10 // 21. 1. 2018.

    Jel to neko ko me prepoznao okrenuo prst nadole,3 puta?Jos nisam postavila sva pitanja,napr.kolko je placena ova provizorna skica i kome?Kakav je to odgovor "glavnog urbaniste" ,na logicno pitanje gradjanina,koliko ce ovo da kosta,"neznamo,kad napravimo predmer i predracun znacemo".Pa valda se ide na planiranje sa planiranom sumom koju je investitor(grad)obezbedio.Sreca,pa nece biti realizirano!

  • ljupka

    22:48 // 19. 1. 2018.

    Da ne bi bilo kao da samo zvocam,a zbog mojih voljenih gradjana,evo,samo nesto sto ne valja na ovoj,vise nego provizornoj skici:sta ce fontana pored reke?,ako vec treba atrakcija sto se usred reke ne napravi "vodoskok"osvetljen led efektima,kroz buducu ul.kulture(kod sinagoge)dnevno prodje trojica gradjana,lep parkic ispred Parka bezobrazno smanjen,zbog nekog novog parkinga,i kruznog,pesackog toka

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: