Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:32, 3. 9. 2020.

| Društvo

Predložen novi gradski urbanista Niša, gradonačelnica od nje očekuje predlog razvoja grada

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Niš centar
Sotirovski očekuje da razgovaraju o budućem razvoju Niša; foto: Davorin Dinić

Diplomirani inženjer arhitekture i dugogodišnja republička urbanistička inspektorka Tanja Obradović predložena je za novog gradskog urbanistu Niša na sednici Gradskog veća. Ako je Skupština izabere na ovu funkciju gradonačelnica Dragana Sotirovski od nje očekuje da učestvuje u ostvarivanju njenih zamisli iz ekspozea, ali i da predloži kako da se Niš razvija i rastereti saobraćaja, prenaseljenosti i problema sa parkiranjem.

Arhitekti Nikoli Lečiću istekao je 4-godišnji mandat gradskog urbaniste, a Gradsko veće je na drugoj sednici u novom sazivu predložilo da tu funkciju preuzme Tanja Obradović.

Ona je diplomirani inženjer arhitekture, rođena 1977. godine, a diplomirala je 2003. na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.

Položila je stručni ispit 2005. i postala član Inženjerske komore Srbije kao licencirani arhitekta. 2011. imenovana za sudskog veštaka iz oblasti urbanizam, projektovanje, zakon i propisi. Od 2005. godine radi kao republički urbanistički inspektor u Ministarstvu građevinarstva - piše u biografiji.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da Obradovićeva ispunjava sve uslove i ima sve reference za funkciju glavnog gradskog urbaniste i očekuje da će Skupština usvojiti predlog i imenovati je.

Takođe je razrešena funkcije u Komisiji za planove Grada Niša, kojoj je takođe istekao mandat, a čiji predsednik je upravo gradski urbanista i Sotirovski kaže da će na sednici za nekoliko dana biti predložen novi sastav.

Sotirovski najavljuje da će već na prvom sastanku sa njom razgovarati o budućoj viziji razvoja Niša.

Očekujem od glavnog gradskog urbaniste da našem timu kaže na koji način i na koju stranu treba grad da se razvija, kako ćemo da sredimo tu urbanu kulturu, kako ćemo centar grada da rasteretimo od saobraćaja, prenaseljenosti, problema sa parkiranjem, da vidimo šta da planiramo. Da li ćemo grad da razvijamo prema Aleksincu, da li da ga širimo ka klisuri što je možda prirodno i geografski nemoguće, da li ćemo da ga širimo ka severu, odnosno prema Panteleju i naviše ili prema jugu - navodi gradonačelnica.

Ističe da od nje očekuje da razgovaraju i o njenim zamislima iz ekspozea - o novim sadržajima i o tome kako da Niš spuste na reku. Razgovaraće i o problemima investitora, ali i građana, koji imaju zamerke na to kako se grad urbanistički razvija.

Naravno urbanista sa svojim timom i komisijom koja će takođe biti formirana će razmatrati i planove u gradu, da vidimo kako ćemo da rešavamo probleme i u Somborskoj ulici i u nekim drugim delovima grada, ali o tome kada gospođa nadam se bude izabrana i sa njom imamo jako ozbiljne planove - zaključuje.

Podsetimo, nakon današnje sednice Gradskog veća, druge po redu u novom sazivu, Sotirovski je izabrala i dve pomoćnice, te su trenutno na čelu Niša 4 žene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sima Kosmos, diplomirani inženjer ekonomije

    23:27 // 4. 9. 2020.

    Već sada da se urbanističkim planovima rezerviše prostor za bistu gospođi Obradović da joj se postavi na kraju mandata ako stvarno uspe da reši problem saobraćaja i parkiranja po trotoarima u celom gradu.

  • Milan

    08:01 // 4. 9. 2020.

    Sad će nas unerede, a ne urede.

  • Tuga pregolema

    01:28 // 4. 9. 2020.

    Pre svega sam iz Jeronimove ulice dva minuta od centra Grada. Pricalo se zadnjih petnaest godina da ce ceo moj kraj da bude stari deo Nisa. Moj ceo kraj su unistili zgradama, kic, jedna zgrada je veca od druge pa plus su tu nacickane kuce. Mene interesuje da li je neko tu iz urbanizma uopste strucan medju vama, da li tu neko ima dostojanstvo i ponos?

    • Smuk

      12:43 // 4. 9. 2020.

      @Tuga ... : Vaša zadnja rečenica tj. pitanje je ... prevazidjeno !
      Dostojanstvo , ponos, integritet, vaspitanje , edukacija, pismenost,
      znanje, kultura, samosvojnost, stručnost ... sve je to davna prošlost ! Za prošlih 8 godina vratili smo se na nivo... ispod svakog nivoa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: