Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:42, 10. 8. 2020.

| Društvo

Predloženo da samo mlađi razredi u septembru budu u školskim klupama, konačna odluka u utorak [anketa]

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
skola na daljinu
Mlađi razredi bi televizor trebalo da zamene školskim klupama; foto: M. B.

Da li će samo osnovci od 1. do 4. razreda od septembra biti u školskim klupama, a ostali ispred televizora i kako će nastava izgledati u novoj školskoj godini tokom epidemije korone koja i dalje traje, zvanično će biti odlučeno u utorak, kaže epidemiolog Predrag Kon. Sigurno je da će samo zdrava deca moći u školu i da će roditelji morati da budu još veći saveznici nastavnicima.

Nekoliko modela nastave je u igri pred početak nove školske godine, a kako će to izgledati u septembru, zvanično bi trebalo da bude poznato sutra.

Krizni štab sa Ministarstvom prosvete razmatra nekoliko opcija, a epidemiolog Predrag Kon kaže da je sigurno da će u školske klupe moći samo zdrava deca.

Anketa

Ono što treba roditelji da znaju je da samo zdravo dete može da ide u školu, biće na neki način saradnici u svemu ovome što je i za očekivati. Biće potrebno da dete svakog jutra pre polaska u školu pogledaju, eventualno izmere temperaturu, da se ne bi to prepuštalo samim školama. Biće potrebno da pomognu i razgovaraju o tome sa svojom decom što će opet sve videti kroz priloge koji se planiraju da se puštaju na televiziji preko javnog servisa - kaže Kon.

Gotovo je sigurno da će nastava biti u školama za osnovce od 1. do 4. razreda, kaže Kon, dok će ostali imati kombinovan model, a poseban će biti u srednjim školama.

Kako će konkretno to izgledati objasniće sutra nakon sednice Kriznog štaba.

Samo ponašanje u školi biće isto tako definisano, kako za nastavnike, tako i za učenike, neće to biti tako teško kao što možda na prvi mah izgleda - dodaje Kon.

Kon kaže da je važno što u tim mlađim uzrastima, školarcima koji bi za sada jedini trebalo da se vrate u klupe, nema težih slučejava obolevanja, kao i da je nizak nivo transimisije, odnosno da ta deca i kad obole manje prenose virus.

Vrlo pažljivo ćemo pristupiti ovome, jer postoje negde neka čak i negativna iskustva vezana za polazak u škole, tamo gde se nije baš temeljno razmišljalo o potrebi održavanja distance i nošenja zaštite, korišćenja dezinfekcionih sredstava, gde je dolazilo do pojave i širenja virusa u školama - navodi Kon.

U anketi koja je u tekstu možete glasati o tome šta je za vas najbolje rešenje za školarce pred početak nove školske godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzionerka

    10:31 // 11. 8. 2020.

    Pokraina Brandenburg - svi idu u skolu, pokraina Friuli u Italiji - ne ide se. Sta odluciti i kako god da se uradi nije dobro. Da treba ici u skolu - treba, da je u ovoj situaciji rizicno - jeste,da sa ovim moramo ziveti - moramo. Samo pamet u glavu, ostanimo bar psihicki zdravi i trezveno razmisljajmo.Pokazimo maksimum odgovornosti prema sebi i okolini !

  • ***

    07:26 // 11. 8. 2020.

    Znam ja i nastavnike, koji deci nisu dali nijedan jedini zadatak od marta do juna, a znam i one,koji su se svojski trudili.

  • Đurđa Đokić

    23:29 // 10. 8. 2020.

    U školske klupe samo zdrava deca čiji su i članovi porodice zdravi. I naravno kontrola mora da postoji. Do sada ni sapuna nije bilo pa nemam baš poverenja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: