Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:06, 29. 1. 2020.

| Društvo

Predrag Blagojević povodom 10 godina “Južnih vesti”: Ključ je poverenje

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Južne vesti nisu nastale zbog novca već zbog potrebe građana s juga Srbije da znaju šta im se dešava u komšiluku, navodi jedan od osnivača Predrag Blagojević. Kao ključne stvari za uspeh jednog medija izdvaja poverenje publike i kontekst vesti zbog čega su Južne vesti uspele.

Počelo je pre 10 godina, prvi tekst je objavljen na Južnim vestima 29. januara 2010. godine i dobio je nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo, što je bio prvi tekst sa internet portala koji je dobio ovo prestižno priznanje. Blagojević kaže da je na tu pionirsku ulogu ponosan.

Ideja svega je bila ne samo da ponudimo tačnu informaciju već i kontekst - zašto je nešto bitno i da edukujemo građane - ne postoji državni novac, vlast treba da služi građanima, ne da vlada - poručuje Blagojević.

Dodaje da su na početku rada Južnih vesti neki direktori i smenjivani, ali da je kasnije bahatost rasla.

Prve pretnje počeli smo da dobijamo posle promene vlasti 2012. Najviše me je mučila ovih godina bahatost vlasti koju građani vide, ali ti isti političari napreduju umesto da budu kažnjeni, oni napreduju - ocenjuje Blagojević.

Napominje da su konture neslobode medija postavljene u vreme vlasti DS-a, a za aktuelno sveopšte stanje u društvu i medijima kaže - “nismo se bunili na vreme”.

Nismo odmah rekli - ne, on nije novinar, on je službenik medija, to su ljudi koji rade za režim - kaže Blagojević.

Zato građani generalizuju sve medije, ali ipak ističe da može i drugačije, što potvrđuje primer Južnih vesti.

Ključ je poverenje koje medij gradi prema publici. Kada publika veruje mediju, taj medij je uspeo - navodi Blagojević.

Istakao je i da je bilo pokušaja kupovine, naročito kupovine neobjavljenih tekstova, ali da nikada kompromisa s tim nije bilo.


Odlazak u Kanadu

Blagojević više nije glavni urednik Južnih vesti, na tom mestu nasledila ga je Gordana Bjeletić, a već godinu i po dana sa porodicom živi u Vankuveru. Sve spekulacije o motivu odlaska prekida jednostavnim objašnjenjem.

Kakav strah, da sam se nekad uplašio, ne bi bilo ni Južnih vesti. Nisam tražio tetku iz Kanade, možda ja nekad budem nekom teča iz Kanade. Jednostavno, izgubio sam motivaciju da bilo šta radim i da mi deca rastu ovde - objašnjava Blagojević.

Za srpsku i kanadsku politiku i društvo kaže da su neuporedivi i ta tamo decu uče kritičkom razmišljanju.

U Kanadi decu uče da kritički posmatraju zakone o da u sve sumnjaju. Uče ih da su gradonačelnici i funkcioneri tu da njima služe, a ovde nas uče - ćuti, to je vlast, ne diraj. Ovo je sistem srednjevekovne države, vlastela i podanici, u Kanadi je zdravije - ocenjuje Blagojević.

Svoje iskustvo rada u neprijateljskom okruženju za novinare sada prenosi Kanađanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Иван

    20:02 // 30. 1. 2020.

    Срећан рођендан и све најлепше звезди медија на југу. Само наставите као и до сада и ми ћемо остати Ваши верни пратиоци, а задобићете и нове.
    Једино што Вам желим у наредним месецима и годинама јесте да уведете на сајт и у апликацију и нашу азбуку; азбучну верзију сајта и апликације.
    Велики поздрав! :)

  • Redovni citalac

    09:00 // 30. 1. 2020.

    Imate objektivniju politiku isvestavanja nego n1. Ne cenzurisete opoziciju, niti cenzurisete poziciju. Imate cak i proterane DJB koje niko nece.

    Zelim vam da postanete jos jaci u narednih 5 godina.

  • Bojan

    20:01 // 29. 1. 2020.

    Zelim ti sve najbolje i samo napred. Ziv bio.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: