Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 27. 12. 2018.

| Društvo

Predsednica Opštine Babušnica: Dešavanja u Rakiti borba protiv vlasti i predsednika Vučića

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Meštani Rakite se ne bore protiv izgradnje MHE, već protiv Vučića?
Meštani Rakite se ne bore protiv izgradnje MHE, već protiv Vučića? ; foto: Lj. F.

Na današnjoj sednici lokalnog parlamenta opozicija u babušničkoj skupštini opet je tražila da se na dnevni red uvrsti tačka na kojoj bi se diskutovalo o aktuelnoj situaciji u selu Rakita, ali većina opet nije usvojila taj predlog. Prilikom razmatranja dnevnog reda, ipak se povela rasprava, a predsednica Opštine Slađana Nikolić rekla je da je stvar uzela maha i da je jasno "da se ovde radi o borbi protiv vlasti i predsednika Vučića".

Ni na trećoj sednici zaredom nije se diskutovalo o alarmantom stanju u selu Rakita u vezi izgradnje vodozahvata za mini-hidroelektranu, koja je kulminirala u sredu masovnom tučom obezbeđenja sa meštanima i aktivistima. Samo 3 opoziciona poslanika su bila za to da se ova tačka stavi na dnevni red, te nije bilo potrebne većine.

Međutim, prilikom razmatranja dnevnog reda, došlo je do rasprave između opozicionog odbornika Dragana Petrovića (SDPS) i predsednice Opštine Slađane Nikolić (SNS).

Petrović je tražio da Skupština zauzme zajednički stav o problemu meštana Rakite i da se o ovom pitanju odmah raspravlja.

Tri sednice tražimo da se govori o aktuelnoj situaciji u Rakiti. Umesto toga imamo izveštaj koji se čitao 45 minuta, a koji nikome nije bio jasan - rekao je Petrović.

Odbornik SDPS-a je hteo da se govori o poslednjim događanjima u selu kada je došlo do masovne tuče, ali i o celokupnoj situaciji u selu, čiji se meštani protive izgradnji mini-hidroelektrane.

Predsednica Nikolić je replicirala da postoje nadležne institucije, pravna država, policija i tužilaštvo, koji su tu da rade svoj posao, a da Opština ne može da se meša.

Molim odbornike da ne preuzimaju zakon u svoje ruke. Izgradnja je započeta još 2015. godine, celokupna procedura je išla po zakonu, a ako neko smatra da nije onda to treba da se ispita - rekla je Nikolić.

Međutim u njenim rečima nije bila ničega što se tiče aktuelnih dešavanja i problema meštana, već se ona celu situaciju prebacila na politički teren i na lično predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se nalazi i na čelu partije iz koje ona dolazi.

Stvar u Rakiti je uzela maha, ovde se radi o prikupljanju jeftinih političkih poena i jasno je da se ovde radi više o borbi protiv vlasti i predsednika Vučića - smatra Nikolićeva.

Pod politizacijom situacije smatra to što su u proteklom peridou neki opozicioni poslanici bili u poseti Rakiti (Marinika Tepić i Saša Radulović prim. aut.), ali nije govorila o činjenici da niko od babušničkih odbornika nije posetio selo, već o navodnim pretnjama koje dobija sa društvenih mreža.

Da li se neko javio kada se govorilo o nasilju nad ženama, kada se spominjao "rumunski scenario". Nasilje na društvenim mrežama mora da se osudi, preti se meni, mojoj porodici i mojoj deci. Ja sam uvek na strani građana, ali ne i onih koji prete mojim ubistvom - rekla je predsednica.

Za govornicom se opet javio odbornik Petrović koji se složio da treba da se osude komentari na društvenim mrrežama i da je to još jedan od razloga da se o tome diskutuje na sednici Skupštine.

Ne može vlast da ne razgovara sa svojim građanima o njihovim problemima. Situacija je u selu alarmantna, o tome mora da se govori u Skupštini, da Skupština zauzme zajednički stav. A ne da se o tome govori na sednicama SNS-a ili nekim drugim mestima - zaključio je Petrović.

U raspravu se uključio i predsednik Skupštine Dejan Lazarević koji je opet ponovio da je dobro da se otvori diskusija, da je dopis Opštinske uprave samo početak, kao i da će do prave rasprave doći na nekoj od već "čuvenih" narednih sednica.

Kako je naveo, lično će insistirati kod vladajuće većine, čiji je deo, da se diskutuje o događanjima u selu Rakita.

Nakon rasprave, predlog da se na dnevni red uvrsti ta tačka je stavljena na glasanje, međutim niko iz vladajuće većine nije bio za to.

Podsetimo, prošle nedelje lokalni parlament po drugi put nije raspravljao o stanju u Rakiti, kao što su odbornici vladajuće većine i sredinom novembra odbili da razgovaraju o tome, pravdajući se da nisu bili dovoljno upoznati sa problemom.

U sredu je došlo do tuče obezbeđenja sa meštanima i aktivistima, u kojoj je meštanin Dragan Ilijev povređen i još uvek se nalazi na lečenju u pirotskoj bolnici. Iako su iz policije obećali da će se oglasiti o ovom incidentu, još uvek nema nikakvih informacijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    15:33 // 9. 1. 2019.

    Cekaj, cekaj...pod hitno da se ispita predsednica opstine Sladjana Nikolic, ako ona ima saznanja da iza gradnje mini hidrocentrale stoji Aleksandar Vucic u obavezi je da to i dokaze. Ne moze da daje takve izjave a da ne pokrepi dokazima i ne snosi nikakvu odgovornost.
    Ako ona tvrdi da je narod protiv Vucica, onda Vucic stoji iza izgradnje hidrocentrale. Narod je protiv izgradnje hidrocentrale

  • Катинац

    09:10 // 8. 1. 2019.

    Аман људи, какав парламент!? Човече, дозови се памети, не лупетај! А ординарнију глупост нисам чуо. Ракита руши Вучића и власт у Србији!!! И сви ви правите магарца од комарца, лупетањима никад краја.

  • golden baby

    14:03 // 28. 12. 2018.

    u tekstu se pominje petrovic, e to bi bilo najgrdje resenje za babusnicu, hvala bogu nikad nece biti vlast

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: