Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 16. 9. 2016.

| Društvo

Predsednik SANU i rektor niškog univerziteta bez komentara na Vučićevu kritiku

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Blic
Rektor niškog Univerziteta nije komentarisao izjavu premijera ni novinarima Blica;

Dok se u Nišu otvara ogranak Srpske akademije nauka, njen predsednik Vladimir Kostić i rektor niškog univerziteta Dragan Antić odbili su da komentarišu nedavnu izjavu premijera Vučića da je “kvalitet obrazovanja u Srbiji relativno nizak, osim na beogradskom univerzitetu".

I predsednik SANU i rektor pravdali su se stavom da "ne žele da kvare" svečanost otvaranja ogranka SANU.

Danas neću da dajem izjave ni o čemu drugom osim o svečanosti povodom osnivanja ogranka SANU u Nišu. Nemojte da prljamo ovaj trenutak bilo čime što liči na politiku – kazao je Kostić.

Predsednik najviše naučno-obrazovne ustanove u Srbiji dodao je da je njegovo mišljenje o stavu premijera Vučića “beznačajno”.

Moje mišljenje o tome o čemu me pitate je apsolutno minorno, efemerno i beznačajno. Hajde da se radujemo ovome što se događa – dodao je.

Stava da otvaranje ogranka SANU nije “vreme ni mesto” da se govori o premijerovim kritikama visokoobrazovnih ustanova je i rektor Niškog univerziteta Dragan Antić. On je odbio da odgovori na novinarska pitanja.

Ja ću izjavu o tome da dam drugom prilikom. Ne mogu sada, jer nije vreme, kao što je i predsednik SANU rekao – kazao je Antić.

To što su rektori kragujevačkog i novosadskog univerziteta žestoko reagovali na premijerove kritike, dok javnost još nije čula njegov stav, prvi čovek Univerziteta u Nišu pravda tvrdnjom da je "bio na putu".

Čuo sam za izjavu, a kada sam se vratio sa službenog puta i video sam šta piše. Ne znam da li je to tačno, ali imam svoj komentar na sve to – kazao je rekotor Miloš Antić.

Ipak, Antić nije precizirao kada će javno izneti svoj komentar.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić je 9. septembra oštro kritikovao sistem visokog obrazovanja u Srbiji, zaključujući da je zadovoljan jedino beogradskim univerzitetom. Univerzitet Otvaranje SANU u Nišu ne žele da "kvare" politikom; Foto: JV

Kvalitet obrazovanja u Srbiji je relativno nizak, osim na beogradskom univerzitetu - rekao je premijer, a prenosi Blic.

U tekstu pod naslovom "Rektor: Vučić nije kompetentan za školstvo" Blic je preneo izjave rektora kragujevačkog i novosadskog univerziteta. 

Ta izjava povlači ogromnu štetu koju će trpeti studenti i nastavnici svih ostalih univerziteta. Logično je da očekujem smenu svih ministara i drugih postavljenih lica koja nisu završila Beogradski univerzitet. Ja se stidim - rekao je rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević.

Jedini koji nije komentarisao Vučićevu izjavu za Blic je bio rektor Univerziteta u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oscar Pitagor

    13:00 // 19. 9. 2016.

    Неки од критеријума за процену квалитета Унив., факултета и научног радника:
    /1/Бр.добијених Нобела (самостално или у сарадњи)
    /2/Бр.кандидатура за Нобела
    /3/Износ пара добијених од реализованих патената
    /4/Износ пара који се очекује од прихваћених али још нереализованих патената
    Све док се ови критеријуми не примене дословно, ентитет је битaн колико и клуб љубитеља дугосилазног акцента.

    • Marko

      20:18 // 19. 9. 2016.

      Nisam želeo da polemišem, ali mi zaista nije jasno u kom svetu vi živite. Ako računamo i našu bivšu veliku državu, SFRJ, ovde je živeo samo jedan dobitnik Nobelove nagrade - Ivo Andrić - za književnost, što se sigurno ne može svrstati u akademska dostignuća u klasičnom smislu. Nobelove nagrade danas dobijaju timovi čija su istraživanja finansirana desetinama miliona dolara, što je ovde samo san.

    • Oscar Pitagor

      21:20 // 19. 9. 2016.

      Живим у глобалном селу.Навео најважније критеријуме-има их још, али су акад.јавности Ниша страни:(

      Међу живим кандидатима за Нобела је и човек из околних села.Једном га кандидовали Енглези а 1Х Амери.Овде није могао ни посао да добије. Погодите зашто:(
      Албанци се поносе својим кандидатом, Босанци и Словенци такође...

      Нобела и лову добијају најбоље идеје 1 или 2-3 човека.Обично реализују тимови..

  • narocito na elektronskom

    08:43 // 19. 9. 2016.

    Ma naravno da je tako. Narocito na elektronskom fakultetu je kriterijum toliko pao da upisuju fakultet ljudi koji imaju uspeh 2 a na ispitima prolaze svi po principu upiši hiljadu pusti hiljadu

    • Marko

      09:57 // 19. 9. 2016.

      Tako je, i tako će i biti sve dok država zahteva masovan upis studenata i preti smanjenjem plata ako se ne ispuni. A zatim slede bolonjski standardi - obaveznih 80% prolaznosti, ocenjivanje od strane studenata i ponovo latentna pretnja za posao. Dobro je da smo zadržali bilo kakav kriterijum, ali je tačno da svašta prolazi - neki ne znaju gde se koristi veliko slovo, tačka na kraju rečenice, itd.

  • Milica

    12:40 // 17. 9. 2016.

    Gde su ti veliki beogradski studenti na medjumarodnim i drzavnim takmicenjima u raznoraznim oblastima (prvenstveno govorim o Pravnim fakultetima).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: