Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:19, 29. 4. 2021.

| Društvo

Predstava i pokloni za decu koja se leče na hemato-onkološkom odeljenju u Nišu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
176891234_1347206335643792_3954050192315002362_n (1)
Uskršnji pokloni za decu; foto: T. T.

Kako bi deci koja se leče od malignih bolesti na hemato-onkološkom odeljenju na Dečjoj internoj klinici u Nišu ulepšali predstojeće praznike, članovi Udruženja građana Edukativni forum centar organizovali su akciju vaskršnjeg darivanja kojoj se odazvao veliki broj kompanija, te su deci uručeni različiti pokloni. Humanu akciju je podržalo i niško Pozorište lutaka, te su deca sa prozora imala prilike da gledaju predstavu, ali i da razgovaraju sa glumcima.

Na odeljenju hematoonkologije trenutno je devetoro dece, kaže direktorka Klinike za dečje interne bolesti Emilija Golubović, a njih 19 je pod terapijom koja je hronična i zahteva povremeni boravak u kućnoj okolini, a zatim u bolnici. 179680445_604825074253147_741223191259882210_n Ispred Dečje interne klinike i predstava; foto: T. T.

Ova donacija pre svega mnogo znači deci, zaista kad dete bude u vreme praznika bilo kog, a naročito u vreme uskršnjeg ili novogodišnjeg, to je za decu veliko opterećenje, odnosno taj dan je tužniji no ostali, tako da ovako jedna promena i donacija unese malo radosti deci, promeni im bolnički dan i svakako im puno znači - rekla je Golubovićeva.

Iako virus korona vlada više od godinu dana, načelnica hemato-onkologije Gordana Kostić kaže da je odeljenje redovno radilo sve vreme, te da nijedan pacijent nije prekidao terapiju, a kao još jednu srećnu okolnost ističe i to što je taj deo klinike izolovan, te da deca ne mogu da dođu u kontakt sa infektivnim pacijentima.

Tako da je sve pod kontrolom i sve normalno funkioniše. Naše odeljenje hematoonkološko je relativno dobro opremljeno, budući da je skoro građeno i opremano, ali Klinici uvek nešto ttreba, Klinički centar izlazi u susret, mi stalno tražimo obnavljanje opreme - navela je Kostićeva.

Ono što je deci uvek potebno to je radost, a to su primetile i mnoge kompanije koje su se odazvale akciji Edukativnog forum centra, pa Katarina Tabaković iz tog udruženja ističe da se ove godine javio najveći broj donatora. 177684281_464798211260972_4403338790136723252_n Deca sa prozora posmatrala predstavu; foto: T. T.

Mi želimo samo da pozovemo sve kompanije i sve firme da nam se javljaju i da u nekom narednom periodu što više i što češće doniramo dečijoj onkološkoj klinici u Nišu. Mi smo želeli da pokažemo mališanima da smo uz njih, da mislimo na njih, da im na neki način ulepšamo predstojeći jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika – navela je ona.


Sedmoro dece u kovid bolnici

Trenutno je u kovid bolnici sedmoro dece, navela je Golubovićeva, a od tog broja dvoje je pozitivno na virus.

Znači imaju dokazanu kovid infekciju,ali kod troje imamo malo ozbiljnije komplikacije kovid infekcije, takozvani postkovidni sindrom, koji je bukvalno karakteristika dečijeg uzrasta i obično se javi nakon infekcije kovida kao jedna ozbiljna komplikacija posle preležane kovid infekcije - istakla je ona.

Nijedno dete, potvrđuje ona, nije na respiratoru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    21:09 // 29. 4. 2021.

    Ipak u ovom gradu nije zamrla sva humanost

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: