Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 13. 10. 2017.

| Društvo

Predstavnici EU zabrinuti zbog medijskih (ne)sloboda u Srbiji

Autor:M. Z.Izvor:NUNS, Južne vesti
novinari
Medijski mrak "vidi se" i iz Brisela; Ilustracija, Foto: Arhiva JV

Evropski parlamentarci, predstavnici Evropske komisije i drugih institucija u Briselu, pored zabrinutosti najavljuju i da će reagovati zbog sve većih pritisaka na medije, ugrožavanja slobode govora i nepoštovanja demokratskih procedura, ali i netransparentnog sufinansiranja medijskih sadržaja u Srbiji.

Ugrožene medijske slobode, pretnje i politički pritisci koje svakodnevno trpe novinari, cenzura i autocenzura - zabrinjavajuća su slika medija na celom Zapadnom Balkanu, zaključak je trodnevne posete Briselu, predstavnika medija iz 7 balkanskih zemalja.

Predstavnici srpskih medijskih organizacija Jovana Polić i Mladen Velojić, kako prenosi NUNS, upoznali su predstavnike najznačajnijih evropskih institucija sa trenutno alarmantnom situacijom u srpskim medijima i razlozima za pokretanje akcije „Stop medijskom mraku“ i formiranje Grupe za slobodu medija, a podršku medijima u Srbiji pružila je i poslanica Evropskog parlamenta Renate Veber.

Pišite nam i dostavljajte sve informacije o kršenjima ljudskih prava, a medijska svakako to jesu. Naša uloga i jeste da učinimo sve što je u našem mandatu da prestanu pritisci na medije, kako bi novinari mogli nesmetano da rade svoj posao, u cilju zaštite javnog interesa - istakla je Veber.

Polić i Velojić su obavestili predstavnike briselskih institucija o partokratskim uticajima i koruptivnim procesima kako najviših predstavnika države, tako i lokalnih moćnika, kad je reč o izdvajanju državnog novca za medije u Srbiji. Glavni savetnik za medije i civilni sektor u Direktoratu Evropske komisije za proširenje Andris Kesteris izrazio je zabrinutost, ali i spremnost Komisije da reaguje zbog netransparentnog procesa sufinansiranja medijskih sadržaja u Srbiji, za šta su odgovorne državne institucije i lokalne samouprave.

O stanju u srpskim medijima, ali i u medijima na celom Zapadnom Balkanu, predstavnici Mreže za profesionalizaciju medija u jugoistočnoj Evropi, čije su članice iz Srbije - “Medija centar Beograd” i “Media reform centar Niš”, izvestili su sektor Evropske komisije za tehnologiju, Međunarodnu federaciju novinara, Globalni forum za razvoj medija i nevladinu organizaciju EAVI.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    18:33 // 13. 10. 2017.

    Тако зборе представници ЕУ, а иза кулиса, грле и љубе Вођу кога су створили, битно да испуњава све њихове налоге!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: