Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:16, 12. 9. 2013.

| Društvo

Predstavnika zaposlenih predložili direktori

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
gorica1.jpg
JKP "Gorica", arhivska fotografija

U niškom Javnom komunalnom preduzeću “Gorica” člana Nadzornog odbora iz redova zaposlenih predložili su direktori. Opozicija kaže da je to "totalni nonsens".

Poštujući novi Zakon o javnim preduzećima, sva preduzeća su dužna da formiraju Nadzorne odbore. Jedan član ovog novog tela trebalo bi da bude iz redova zaposlenih.

I u niškoj “Gorici” su krenuli u primenu zakona, s tim što su predstavnika iz redova zaposlenih, prema rečima v.d. direktora Igora Jovanića, predložili direktori.

jovanic Igor Jovanić, v.d. direktora JKP "Gorica"- Pošto mi imamo sektore ja sam dao nalog da svi direktori sektora predlože lice za koje smatraju da će biti najedkvatnije da obavlja tu funkciju u Nadzornom odboru. Desilo se to da su svi sektori predložili jednog istog čoveka - objašnjava Jovanić.

On kaže da je nakon toga sproveo referendum na kome su se radnici izjašnjavali sa da i ne, na pitanje da li žele da kandidat, kojeg su predložili direktori, bude njihov predstavnik u Nadzornom odboru. Sa većim brojem pozitivnih glasova za člana je izabran Tomislav Janić, inače interni revizor u “Gorici”.

Prvi čovek niškog LDP-a Srđan Pešić kaže da se ovde radi o flagrantnom kršenju suštine Zakona u delu koji se tiče izbora upravljačkih organa u javnim preduzećima.

pesic Srđan Pešić, LDP, arhivska fotografija-  To je izvrgavanje ruglu novog koncepta kontrolisanja javnih preduzeća, jer ako Vi kao direktor predložite nekog da Vam bude u Nadzornom odboru i da Vas istovremeno može birati i smenjivati, a da u isto vreme može i kontrolisati Vaš budžet taj neko mora biti ili Vaš partijski drug ili da ste ga puno zadužili ili on Vas - objašnjava Pešić.

Iako u Članu 23. Statuta JKP “Gorica” stoji da “jednog člana Nadzornog odbora predlažu zaposleni”, nema potvrde da je to ovog puta ispoštovano.

Sa druge strane, ostala javna preduzeća u Nišu imaju potpuno drugačiji sistem izbora članova Nadzornog odbora iz redova zaposlenih. Reč je o nekoj vrsti izbornog sistema gde zaposleni od svojih kolega sakupljaju potpise za kandidaturu, a kasnije se sprovodi glasanje.

Takvi izbori su održani nedavno u niškoj Toplani gde je za predstavnika zaposlenih u Nadzornom odboru izabran Milan Ogrizović.

Nov zakon, nova pravila

Prema Zakonu o javnim preduzećima iz decembra 2012. godine ukidaju se Upravni odbori, a njih zamenjuju Nadzorni i Izvršni odbori, u zavisnosti od preduzeća.

Niška javna preduzeća zbog svoje organizacije trebalo bi da imaju samo Nadzorne odbore koji imaju po tri člana. Zakon predviđa da članove imenuje “organ utvrđem statutom lokalne samouprave”, što je u Nišu Skupština Grada, s tim što jedan od 3 člana mora da bude iz reda zaposlenih.

zakon IlustracijaPeriod imenovanja je 4 godine, a članovi imaju pravo na odgovarajuću naknadu za rad u visini koju odredi Skupština koji je imenovao Nadzorni odbor.

Zadaci ovog tela pored “nadziranja rada direktora” su brojni, a između ostalog Nadzorni odbor utvrđuje poslovnu strategiju i poslovne ciljeve javnog preduzeća i stara se o njihovoj realizaciji, donosi godišnji program poslovanja, uz saglasnost osnivača, donosi Statut, imenuje izvršne direktore javnog preduzeća, utvrđuje finansijske izveštaje javnog preduzeća i dostavlja ih osnivaču radi davanja saglasnosti itd.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MilanEdiktski

    11:24 // 13. 9. 2013.

    Razumem da LDP voli zelenilo,
    ali ne znam od kad im smeta jednoumlje.

  • Petar Karakusevic

    19:39 // 12. 9. 2013.

    Izbor člana nadzor.odbora treba poništiti jer je izvršen bez ikakvih i u sukobu je interesa jer posao revizora podrazumeva nezavisnost u poslu.

  • Milutin Top ni

    13:57 // 12. 9. 2013.

    To je pravilan izbor. Milan O. koji je naneo štetu Toplani Niš koja je ne nadoknadiva i ne merljiva NEĆE moći da obavlja tu funkciju jer ima i u toku je priprema nove krivične prijave.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: