Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:57, 21. 12. 2015.

| Društvo

Predstavom pozivaju na toleraciju prema deci sa autizmom

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
ranjive grupe
Druženje lutkara nakon predstave sa učenicima škole „14. oktobar“, štićenicima ustanove „Mara“ i Doma „Duško Radović“....

Predstavom na koju su pozvana deca sa smetnjama u razvoju, kao i predstavnici udruženja, grada i Ministarstva socijalne politike, Pozorište lutaka u Nišu želi da ukaže da celo društvo mora da sarađuje i uči kako se treba ophoditi prema deci sa autizmom.

Povod za igranje predstave “Bila jednom jedna zima“ danas u 17 sati jeste bura u javnosti koju je izazvao Fejsbuk status majke dečaka sa autizmom u kome se navodi da je njeno dete izbačeno iz niškog Lutkarskog pozorišta jer je glasno reagovalo iščekujući početak predstave.

status-majka-autizam Status majke izazvao lavinu komentaraNakon što je u četvrtak majka napisala ovo na svom Fejsbuk zidu, krenule su lavine negativnih kometara, a ona se sutradan oglasila u zajedničkom saopštenju sa pozorištem i Udruženjem za pomoć osobama sa autizmom Niš.

U saopštenju se navodi da ona nije želela da izazove negativne reakcije, već da ukaže na probleme roditelja dece sa posebnim potrebama i pozove sve članove društva na toleranciju. Međutim, “prašina" se već podigla.

Stekao se utisak da je na jednoj strani majka sa bolesnim detetom, a na drugoj - pozorište za decu. Niko nije shvatio da nismo na suprotstavljenim stranama. Svi članovi Udruženja za pomoć osobama sa autizmom bili u pozorištu i prethodnog četvrtka i četvrtka pre toga i četvrtka pre tog četvrtka - saopštili su iz Pozorišta lutaka.

Napominju da to što je njihov radnik zamolio majku da dete izvede ukoliko se ne umiri nije diskriminacija dece sa autizmom jer se obraćaju “svim roditeljima i svoj deci, bez razlike, kada za to ima potrebe”, kao i da on nije mogao da zna da je on dete sa autizmom.

Često roditelji dođu sa vrlo malom decom, ponekad i bebama, koje posle izvesnog vremena počnu da plaču. Naravno da ih zamolimo da bebu izvedu iz sale, dok se ne umiri - kažu u Pozorištu.


Nepoznavanje sveta autističnih osoba

Iz Pozorišta su saopštili da je celom društvu, pa i njima, svet osoba sa autizmom nepoznat, zbog čega, kako ističu, nije pozorište krivo, već sistem. Oni se pitaju da li su potrebne dodatne edukacije za zaposlene koji će raditi sa ovom decom jer, kako naglašavaju, saradnju sa ovim i sličnim udruženjima žele da nastave.

Sistem ne možemo da promenimo, bar ne brzo, ali možemo da ga pokrenemo. U stvari, već smo ga pokrenuli. I zato smo svi saglasni da ovaj događaj treba preusmeriti ka dobroti dece sa autizmom i njihovih porodica - poručuju iz Pozorišta lutaka.

Početak je, kako objašnjavaju, upravo današnja predstava kada će se svi nadležni u sistemu sastati i pokušati da pronađu rešenje problema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svaka Cast

    01:03 // 22. 12. 2015.

    Juzne vesti,hvala sto vracate veru u ovaj grad.
    Svaka cast na profesionalizmu i objektivnosti.
    :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: