Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 22. 10. 2018.

| Društvo

Pregledi i saveti za pacijente sa stomom u četvrtak u KC Niš

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
stoma-centar-nis-foto-jcm
Stoma centar otvoren pre 5 godina; foto: J. C. M.

Pacijenti koji zbog kolorektalnog karcinoma ili neke druge bolesti digestivnog trakta “nose” stomu - otvor na prednjem trbušnom zidu, moći će da se pregledaju, porazgovaraju sa hirurzima i stoma sestrama, kao i članovima udruženja “Nilko” u četvrtak 25. oktobra od 14 do 19 sati u Stoma centru niškog Kliničkog centra.

Cilj akcije je, kažu organizatori, da pacijenti shvate da život sa stomom nije bauk i da ona “čuva glavu”, kao i da im se pruži dodatna psihološka pomoć.

Digestivni hirurg i pomoćnik generalnog direktora za hirurška pitanja u KC Niš Goran Stanojević kaže da su danas u niškom centru ugrađene stome kod 4 pacijenta. Napominje da se zbog sve većeg broja obolelih od kancera debelog creva ovo pomagalo često koristi, te da je potrebno da se stomiranim pacijentima treba dodatno pomoći.

Želimo da zbog specifičnosti stanja i specifičnog odnosa prema tim pacijentima otvorimo Klinički centar bar jednom mesečno za ovu vrstu akcija. Zato pozivamo sve da se dodatno pregledaju, da vidimo da li postoje neki problemi i da njima i članovima njihove porodice pružimo potrebne savete i informacije - kaže Stojanović.

Akcija će biti održana u Stoma centru koji je otvoren pre 5 godina i nalazi se pored zgrade Uprave KC Niš, ali je otvoren za pacijente dva puta nedeljno na po sat i po ili na poziv.


Strah života sa otvorom na stomaku

stoma-centar2-nis-foto-jcm U planu da se akcija održava jednom mesečno; foto: J. C. M. Pošto se kod stomiranih pacijenata hirurškim putem stvara otvor na stomaku i na njega “kači” kesa u koju se prazni sadržaj iz creva, brojni pacijenti nakon operacije ne žele da prihvate svoje stanje.

Potpredsednica Udruženja “Nilko” Olga Antonijević kaže da su pacijenti u početku stvarno uplašeni i ne mogu da se snađu.

Oni dobiju odmah uputstva odmah nakon operacije, ali tada su previše zbunjeni šta i kako da rade. Kad im kažemo da imamo stomu, mnogi se čude jer to ne primećuju. Mnogima bude lakše da shvate da nisu sami, da nisu jedini i da se sa stomom može živeti normalno - objašnjava Antonijevićeva.

Iz Udruženja “Nilko” i Kliničkog kažu da su odlučili da dodatno “otvore” vrata i pomognu jer je život pacijenata sa ugrađenom stomom i njihovih porodica specifičan u fizičkom i psihološkom smislu i zahteva posebne okolnosti i promenu pojedinih navika.

Hoćemo da im pomognemo i pokažemo da to nije nikakav bauk, kao i da im stoma čuva glavu - kaže hirurg Stanojević.

Doktor Stojanović kaže da se pretpostavlja da u Srbiji ima oko 5.000 pacijenata sa privremenim ili trajnim stomama, a na jugoistoku zemlje 800 do 1.000 njih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: