Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:59, 29. 10. 2021.

| Društvo

Pregledi za rano otkrivanje karcinoma, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti u niškom Domu zdravlja

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Dom zdravlja Niš kovid
Pregledi će se vršiti ucentralnom holu Doma zdravlja; foto: N.Mitić;

Za sve građane koji do sada nisu uradili preventivne preglede skrining programa, organizovana je još jedna akcija koju će zdravstveni radnici sprovesti u centralnom holu niškog Doma zdravlja 30. i 31. oktobra u periodu od 7 do 14 sati. Zainteresovani će moći da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, a za ženama će biti omogućena obuka za samopregled dojki.

Kako bi se na vreme otkrila bolest karcinoma grlića materice, ženama starosne dobi od 25 do 64 godine omogućen je skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice, odnosno PAPA test.

Uzimanje brisa radiće se na prvom spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš, navode u saopštenju.

Služba polivalentne patronaže u periodu od 07:00 do 14:00 časova, vršiće obuku žena za samopregled dojki - navod se u saopštenju.

Građani oba pola moći će da urade skrining na na rano otkrivanje karcinoma debelog creva, kardiovaskularnih bolesti i na rano otkrivanje dijabetesa, a podela FOB testova uz dodatno pojašnjenje, vršiće se u holu centralnog objekta niškog Doma zdravlja.

Služba za laboratorijsku dijagnostiku pozvala je građane oba pola starije od 35 godina koji nemaju registrovanu šećernu bolest da urade skrining na rano otkrivanje šećerne bolesti.

Poziv se odnosi i na građane koji nemaju registrovana kardiovaskularna oboljenja, odnosno muškarce starosti od 35 do 69 godina i žene starosti od 45 do 69 godina ili mlađe od 45 godina u postmenopauzi.

Svi oni moći će da urade skrining na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti.

Uzimanje uzorka krvi za kontrolu krvne slike, glikemije i lipidnog statusa obavljaće se na prvom spratu Službe za laboratorijsku dijagnostiku u centralnom objektu Doma zdravlja - stoji u saopštenju.

Poslednji pregled koji će građani moći da urade je ultrazvuk štitne žlezde.

Svi pregledi su u periodu od 7 do 14 sati.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: