Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:50, 12. 11. 2015.

| Društvo

Prekinuta sednica niške Skupštine, jer nije bilo TV prenosa

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
govornoca
Opozicija zauzela govornicu; foto: JV

Odbornici opozicije stali su oko govornice i nisu dozvolili da se sednica održi, a predsedavajući Nenad Stanković je zasedanje prekinuo “zbog opstrukcija odbornika”. Neizvesan nastavak.

Predstavnici Demokratske stranke, Narodnog pokreta Srbija, Socijaldemokratske stranke i DSS u niškoj Skupštini okupili su se oko govornice nezadovoljni time što je, zbog privatizacije Niške televizije, onemogućen TV prenos sednice.

Boban Mihajlović iz SDS-a kaže da su se na ovakav potez odlučili jer je ovo prvi put od 1997. godine da nema prenosa.

Pre 18 godina smo ustanovili tekovinu po kojoj građani imaju prava da prate rad Skupštine i da prate šta odbornici govore. Smatramo da je nedopustivo od strane gradskih čelnika, bez obzira na promenu vlasničke strukture u NTV-u, da niko nije vodio računa o tome da je potrebno da se produži ugovor kako bi građani bili informisani - kaže Mihajlović.

sala I dolazak odbornika tekao sporo; foto: JVNiš je nekada, kako kaže Branislav Jovanović iz NPS-a, bio medijska republika i prema njegovom mišljenju ovo što se dogodilo danas predstavlja medijski mrak i “preko toga neće preći”.

To je tradicija i tekovina koju građani Niša ne mogu da zaborave i da ne bi to mirisalo na devedesete mi želimo da sprečimo to već danas i predlagali smo da se preko projektnog finasiranja nađe način i da se nastavi sa sednicom u ponedeljak. Ukoliko nastavka ne bude formiraćemo živi zid i nećemo dozvoliti da se sednica održi - rekao je Jovanović.

Za Miodraga Radovića iz DS-a je proces privatizacije medija od strane aktuelne valsti iskorišćen za gašenje javne reči.

Smatram da je neodgovorno i DS stoji iz toga i prenos je trebalo da bude obezbeđen od strane izvršne vlasti. Došli smo u situaciju da svojim telima branimo demokratiju. Mi smo sada u mraku demokratije i idemo ka autokratiji - kaže Radović.

Zamenik predsednika niške Skupštine Nenad Stanković kaže da je morao da prekine zasedanje jer su odbornici zauzeli govornicu i na taj način kršili Poslovnik o radu niške Skupštine.

Podsetimo, sednica je i počela sa zakašnjenjem upravo zbog negodovanja opozicije i vanrednih sastanaka šefova odborničkih grupa.


Perišić: Silovanje demokratije

odbornici Ni hitan sastanak šefova odborničkih grupa nij eurodio plodom; foto: JVU Poslovniku o radu parlamenta, kako kaže Perišić, ne postoji član kojim sednica mora da se prenosi, ali napominje da je opoziciji bilo ponuđeno da se sednica snima i emituje kasnije.

Kaže da su to odbili i tražili uživo prenos, ali da u ovom trenutku ne postoje zakonski načini da se prenos obezbedi.

Koji je način da se ovo prevaziđe? Ako sat vremena komercijalne televizije košta 1.000 evra da li građani Niša sada treba da dvodnevnu sednicu plate 25.000 evra? Koji je moj zakonski osnov da izaberem televiziju koja će vršiti prenos? Nemojte tražiti od mene da ne poštujem zakon - pitao je Perišić.

Njemu, kako kaže, ni predstavnici opozicije nisu dali odgovore na ova pitanja i po njegovom mišljenju ovde nije reč o ugrožavanju, nego o silovanju demokratije.

Zakon o javnom informisanju definisao je prenos sednica skupština kao “uslugu”, a ne kao “proizvodnju programa”, pa je zato neophodno raspisivanje javne nabavke kako bi se prenosi platili privatniku koji bude izabran da to radi.


Ilić: Poslaću dopise svim televizijama

sala Sala ostala prazna; foto: JVPredsednik niškog parlamenta MIle Ilić kaže da nikada nije bio protiv prenosa, ali tvrdi da je tek pola sata pre zasedanja saznao da neće biti prenosa.

Pokušao sam da komuniciram sa vlasnicima NTV-a i nisam u tome uspeo. Ne radi se o tome da neko ne želi da prenosi sednicu ili da se bilo šta skriva, jednostavno televizija je privatizovana i ja verujem da će se ti problemi rešiti. Uputiću pismo svim televizijama da kažu da li žele i pod kojim uslovima da prenose sednice - kaže Ilić.

Iako opozicija očekuje da se zasedanje nastavi u ponedeljak, Ilić kaže da o tome odlučuje on i da će sednica biti održana u narednih 15 dana, kako je i propisano Poslovnikom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan sa bulevara

    10:27 // 13. 11. 2015.

    Bila jednom jedna NTV. Jedina profesionalna televizija van Beograda. Na svoj jubilej, 20g. NTV privatizuju, zaposlenima isplaćuju crkavice i proglašavaju ih za tehnološki višak. Napredna vlast sve rešava po kratkom. Ostaće upamćene ove reforme smanjenja, gašenja i tehnoloških viškova. Grad (građani) neće da uštedi, sad će više da plaća privatniku-monopolisti. Ne daj Demokratska stranko DEMOKRATIJU

  • Profesor

    09:26 // 13. 11. 2015.

    Decentralizacija,je jedini lek.Zašto Vojvodina može imati regionalnu tv a Jugo-istočna Srbija nemože.Vidite ljudi gde živimo,Žuti uveli centralizovanu demokratiju a ovi smo nastavili jer se tako najlakše vlada.Moramo ponovo u 96-u nema druge

  • Medijanac

    23:26 // 12. 11. 2015.

    Sta ste zapeli? Privatizacijom je sa budzeta skinut krpelj koji je sisao budzet gradjana i kroz budzet pare sto je najstrasnije!
    Sad je televizija privatna i postuje zakon i red pa placa i porez koji se rasporedjuje za dobrobit gradjana.Ali televizija mora da zaradi da ne bi sisala budzet i pare. Oni koji hoce da se promovisu i slikaju na televiziju neka si plate kolko to kosta pa nek se slikaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: