Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:48, 23. 7. 2020.

| Društvo

Preko 1.200 lekara traži promenu, poruka iz Niša da je zbog više poraza “vreme da se trener povuče”

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
doktor
Sve više doktora na listi; foto: publicdomainpictures George Hodan (ilustracija)

Ni omalovažavanje, ni spinovanje sa politizacijom pisma nije pokolebalo srpske lekare u pružanju podrške svojim kolegama i ideji da bi Krizni štab trebalo da se promeni, pa njihova lista sada broji više od 1.000 imena. Među njima je sve više Nišlija i južnjaka, a internista Dejan Hristov kaže da je tim (Krizni štab) gubio nekoliko utakmica zaredom i da je vreme da se trener povuče.

Od Kriznog štaba, kojeg bi hteli da menjaju, za lekare potpisnike pisma kojim se ukazuje na probleme u zdravstvu i borbi sa epidemijom, stizali su razni komentari, ali najmanje je bilo razumevanja.

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević je govorila da među njima nema stručnjaka za brobu sa virusom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar da to nije struka, nego politika.

To nije pokolebalo lekare koji misle drugačije od ministra da šalju potpise podrške inicijativi koja nastupa pod imenom “Ujedinjeni protiv kovida”.

Sada je tamo više od 1.200 lekara specijalista iz različitih oblasti, a ima i epidemiologa, pulmologa i imunologa.

Među njima je i dr Dejan Hristov, internista iz Niša, koji kaže da se na ovaj korak odlučio jer političari moraju da slušaju struku, a ne obrnuto.

Ipak, ako bi, kako kaže, morao da izdvoji jedan razlog kaže da je to činjenica da je Krizni štab lošim potezima izgubio kredibilitet u narodu, ali i među kolegama.

Više niko i ne sluša šta "struka" priča, što daje prostora raznim teoretičarima zavere i anti-naučnim inicijativama da šire propagandu, što je veoma opasno. Smatram da lekari imaju najveću odgovornost, kako na terenu tako i u javnom životu, da ukažu na ono što ne valja radi zauzdavanja ove pošasti u kojoj smo svi zajedno. Jednostavno, kada tim gubi nekoliko utakmica zaredom, vreme je da se trener povuče - kaže dr Hristov.

Podsetimo, inicijativa je pokrenuta pre nekoliko dana, a potpisnici pozivaju i druge kolege lekare da im se pridruže tako što će na papiru napisati “Ujedinjeni protiv kovida” i uz svoj potpis uslikati papir i poslati na mejl [email protected].


Lekari i politika

Lončar je kritikovao potpisnike da se bave politikom, a ne kako je rekao medicinom i da je sve to “politički scenario” na koji treba da se zakači opozicija.

To je zaključio na osnovu Olivera Dulića, koji je lekar, ali i nekadašnji funkcioner DS.

Međutim, brojni su primeri belih mantila koji su trenutno i na javnim i političkim funkcijama, a u vladajućim su strankama. Posle izbora 2012. godine 2 najveća grada na jugu vodila su dva SNS doktora - u Nišu kardiolog Zoran Perišić, a u Leskovcu dr Goran Cvetanović. Trenutno je i prvi čovek Vranja SNS lekar, ortoped dr Slobodan MIlenković.

Samo na lokalnim izborima u Nišu nosioci SNS lista na poslednjim izborima za 2 od 5 niških opština. U Niškoj Banji kadiolog dr Tomislav Kostić, a u Medijani dr Vladmila Bojanić.

SPS se u Nišu ponosi svojim kadrovima koji su bitni članovi lokalnog i republičkog Kriznog štaba - epidemiolog Branislavom Tiodorovićem i infektologom Žarkom Rankovićem.

Gostujući u izbornoj noći Južnih vesti Direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić na pitanje o lekarima u politici rekao je da lekari više trebaju politici, nego obrnuto.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija simic

    23:42 // 24. 7. 2020.

    Samo nedao bog da se razbolite. A ne smeju da šalju pacijente u Beograd. Dobili su kc nažalost. I oni će da štrajkuju. Osećamo se nesigurnim pacijenti a. Svaka cast pojedincima

  • Veki

    14:02 // 24. 7. 2020.

    Podrška potpisnicima. Ostanite dosledni.

  • Bogdan

    07:09 // 24. 7. 2020.

    Koliko su mere koje preduzima Krizni štab efikasne, uveravamo se svakodnevno. Rezultat laži i pogrešnih odluka i nedoslednog upravljanja epidemijom je potpuno gubljenje kontrole, brzo rastući broj prijema obolelih u bolnice i sve veća prenapregnutost zdravstvenog sistema. U bolnicama je svima jasno da je situacija potpuni izmakla kontroli.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: