Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 30. 12. 2023.

| Društvo

Preko 100 zaposlenih na niškom Filozofskom podržalo studentske proteste

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Filozofski fakultet
Profesori i sadardnici podržali studente; foto: JV

Studentima koji u Beogradu protestuju zbog neregularnosti na izborima podršku je pružilo preko 118 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta u Nišu. Oni ističu da akademska zajednica ne sme da ostane nema na aktuelna dešavanja, da zajedno sa studentima treba da stanu u odbranu slobode i pozivaju nadležne da postupaju u skladu sa Ustavom, ali i etički.

Filozofski fakultet "Nemamo prava da ostanemo nemi u ovom trenutku"; foto: JV Zaposleni ističu da su u njihovim studijskim programima među najvažnijim ciljevima i ishodima navedeni nezavisno kritičko mišljenje, razumevanje društvenih okolnosti, kao i kritičko prosuđivanje i vrednovanje pojava i procesa važnih za delovanje u društvenoj zajednici.

Stoga kao nastavnici, saradnici i zaposleni za Filozofskom fakultetu nemamo prava da ostanemo nemi u ovom trenutku. Naša je profesionalna, a ne samo lična i građanska, obaveza da javno stanemo u odbranu ciljeva koje smo sami definisali i akreditovali, i koje se trudimo da ostvarimo u učionici, čitaonici, administrativnom radu. Jer naš rad u učionici i naučno-obrazovnoj ustanovi nema smisla ukoliko se za te ciljeve na borimo i u stvarnom životu, ukoliko ne razumemo posledice trenutnih događaja u našem društvu, i ukoliko na njih ne reagujemo kao akademska institucija - navode zaposleni.

Bez obzira na njihova politička uverenja, kako kažu, jedinstveni su u jednom - da je sloboda svakog pojedinca sloboda izbora, sloboda mišljenja, govora, kretanja, okupljanja i protestovanja i da je to poslednja linija odbrane iole civilizovanog društva.

Naša društvena uloga nas obavezuje da jedinstveno i javno ustanemo u odbranu tih sloboda. Zato podržavamo studente u protestu - poručuju sa Filozofskog fakulteta.

Oni pozivaju državne institucije i sve vršioce vlasti, zakonodavne, izvršne i sudske, da deluju u skladu sa zakonima i Ustavom, ali i sa principima profesionalne etike i sa temeljnim normama i vrednostima demokratskog društva. Njima poručuju da umesto ignorisanja i produbljivanja društvenog konflikta, svojim delovanjem bez odlaganja omoguće izlaz iz opasne društvene krize.

Ignorisanje, suspenzija, i selektivna i neetična primena zakona i normi od strane institucija, a ne građanske slobode, guraju društvo sve dublje u haos anomije, i u sve opasnije društvene podele i konflikte. Stoga posebno pozivamo nosioce sudske vlasti da savesno, nezavisno i etički odlučuju u svim predmetima u vezi sa nedavnim izborima i protestima građana i studenata koji su zatim usledili. Nosioce izvršne vlasti pozivamo da se vrate poštovanju osnovnih građanskih prava i sloboda, u skladu sa zakonima, normama i demokratskim vrednostima - ističu zaposleni.

Inicijator podrške studentskim protestima je profesorka Tatjana Paunović, za sada je 118 zaposlenih dalo podršku studentima, a kako kažu, u planu im je da inicijativu prošire i na druge fakultete Univerziteta u Nišu.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Saopštenje zaposlenih (preuzmi) - 24.43 KB
  2. Saopštenje zaposlenih - novo - januar 2024. (preuzmi) - 306.60 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dipl ecc

    10:55 // 3. 1. 2024.

    Dekan Ekonomskog Tadija i prof Evica najveće bruke tog fakulteta, prodane duše, biće i lustracije kad-tad

  • Nišlija s Dušanovac

    20:54 // 31. 12. 2023.

    Ma bravo!
    Drago mi je da vidim svoje profesore na ovoj listi... Bilo ih je nekih na nekoj drugoj pre par godina, ali ionako njih nisam cenio ninna faksu.

    P.S. Kolege, nije "preko", nego "više od"

  • nesa

    15:15 // 31. 12. 2023.

    E ovo do sada nije vidjeno univerzitetskim profesorima sa astronomskim platama nije dobro?!
    Pa sto ne smanjiste skolarine nego vam lepo da se pozivate na autonomiju kada ih propisujete!
    Vi ste gospodo teski licemeri...

    • profesor

      23:00 // 31. 12. 2023.

      ne kažu oni da njima nije dobro, nego da je društvo bolesno, što se vidi i po tebu: nezamislivo ti je da se neko bori za išta drugo osim svog interesa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: