Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 20. 4. 2020.

| Društvo

Preko 3.000 testiranih na koronu u poslednja 24 sata, pozitivnih 10 %

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
korona
Neke mere se ublažavaju od sutra, ostale "zavise od ponašanja građana"; foto flickr.com Governor Tom Wolf

Prema podacima sa sajta Covid19, u Srbiji je u protekla 24 sata testirano 3.111 osoba na virus korona, od čega je pozitivno bilo oko 10 % - njih 312, a preminule su još tri osobe, pa je ukupan broj žrtava novog virusa porastao na 125. Iako je rečeno da je oko 150 ljudi u Nišu otpušteno iz kovid centra, to nije uticalo na ukupan broj obolelih, kojih je isto kao i juče - 879.

Niš je i dalje drugi grad u Srbiji po broju obolelih, a u prvih 10 sa juga su još tu i Leskovac sa 100 zaraženih, Aleksinac sa 91 i Prokuplje sa 82 osobe kod kojih je potvrđen kovid 19.

Za sutra, 21. aprila, najavljeno je ublažavanje mera - policijski čas će biti za sat vremena kraći i počinje u 18 sati, a otvaraju se i pijace i zanatske radnje.

Ublažavanje ostalih mera, povratak na posao onih koji rade od kuće, kao i dužina trajana policijskog časa tokom prvomajskih praznika, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, zavisi od ponašanja građana u naredne dve nedelje.

U ovom trenutku imamo više onih koji se otpuštaju iz bolnica, od onih koji se primaju i to je već peti dan. Zato smo odlučili da ublažimo mere. To ne znači da, ako brojevi ponovo počnu da se povećavaju, nećemo vratiti mere na one kakve su bile do danas. Radi se veći broj testova i to nam jasnije pokazuje kakvo je stanje - rekao je Gojković.

Za otvaranje škola i vrtića, kažu epidemiolozi, i dalje je prerano.


Prikupljaju se podaci za lečenje korone krvnom plazmom

Lečenje korone uz pomoć krvne plazme onih koji su već izlečeni je tema o kojoj se dosta govori u medijima u poslednje vreme, a doktorka Vesna Turkulov pojašnjava da u lečenju ovim metodom nije jedini uslov da davalac bude negativan. Mora da protekne oko tri nedelje od izlečenja davaoca, da se potpuno oporavio od kovida 19, kao i da nema nekih drugih bolesti.

Takođe, i primalac mora da ispuni određene uslove - da ima srednju ili težu kliničku sliku i da je prošlo dve nedelje od početka bolesti.

Mora da protekne određeni vremenski period do pojave antitela. Prvi izlečeni pacijent kod nas je sada u tom periodu kada bi mogao da bude donor plazme i mi sada upravo vršimo anketiranje i prikupljanje podataka o izlečenim pacijentima, njima se određuje i titar antitela, moraju imati dovoljan titar antitela, da bi njihova krvna plazma mogla da se upotrebi u terapijske svrhe kod drugih pacijenata - rekla je Turkulova.

Inače, u Srbiji je kod ukupno 6.630 osoba potvrđeno prisustvo novog virusa, hospitalizovano je njih 3.867.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    18:13 // 20. 4. 2020.

    Čudno

    • Цар је го

      23:06 // 20. 4. 2020.

      Није чудо,Маро,мора да те нису обавестили у месном обору.Правимо се да је ситуација боља,треба на изборе да се изађе. ;)

  • Vlada

    17:05 // 20. 4. 2020.

    Novi presek obolelih za pirotski okrug:
    Pirot 35
    B.Palanka 9
    Babusnica 7
    Dimitrovgrad 3

  • Ivan

    16:56 // 20. 4. 2020.

    Da li u ukupan broj testiranih ulaze i oni koji se retestiraju posle 15 dana¿ Tj. Oni kojima je već jednom potvrdjeno da imaju virus.

    Mislim da da.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: