Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 13. 12. 2021.

| Društvo

Preko 5.000 pasa godišnje doživi srčani udar zbog pirotehnike, udruženja apeluju "ne bacajte petarde"

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1639395664453
Stop petardama, jer mi smo njihov glas; foto: Udrženje "Pit"

Uznemirenost, drhtavica i borba za dah samo su neke od reakcija koje psi ispoljavaju na zvuk pucanja pirotehnike poput petardi i vatrometa. Posledice zbog straha mogu biti dugoročne i u krajnjem slučaju smrtne, pa vlasnici ljubimaca i udruženja apeluju na građane da ne bacaju petarde.

Pucanje petardi i vatrometa kao kratkoročna zadovoljstva pojedinaca loše utiču na psiho-fizičko stanje svih životinja. Prema podacima MUP-a, zbog upotrebe pirotehnike od srčanog udara ugine preko 5.000 pasa svake godine.

I pored toga što nadležni svake godine apeluje na građane da ne koriste pirotehniku, situacija se u praksi ne menja, pa mnoge porodice za vreme novogodišnjih praznika ostaju kod kuće uz svoje ljubimce koji se plaše.

1639395486670 Đorđevići Novu godinu provede u kupatilu sa svojim Ardijem; foto: D. Đ.Porodica iz Đorđević iz Pirota je prošle novogodišnje noći provodila kod kuće, uglavnom u kupatilu, jer je to najizolovanije mesto za njihovog psa zbog buke.

Prve godine kada smo ga doveli nije bilo tako strašno, međutim svake naredne je sve gore i gore i njegove reakcije su burnije. Otrči ispod stola uznemiren ili se zavuče u neki ćošak trese se i ubrzano diše, tako da Novu godinu provedemo zajedno sa njim u kupatilu, kako ne bi ostajao sam - kaže vlasnica Đorđević.

Dragana Đorđević kaže da su reakcije kod svakog ljubimca drugačije i da zbog prevelikog šoka često dolazi do epi napada ili srčanog udara. U momentima panike, kaže, najbitnije je samo biti pored svog ljubimca, na najtišem mestu bez insistiranja da promeni položaj ili mesto gde želi da se sakrije, jer ga to dodatno uznemirava.

Takođe objašnjava da su najugroženije ulične životinje koje nemaju nikoga da ih zaštiti, a ljudi osim za zabavu, petarde koriste i kao sredstvo kojim će rasterivati ulične pse.

1639395664459 Petarde smetaju svim kućnim ljubimcima; foto: Udruženje "Pit"I iz niškog Udruženja za zaštitu životinja “Pit” apeluju na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehnike kako ne bi dodatno otežavali život napuštenih i nezaštićenih životinja.

Prošle godine pokrenuli su kampanju pod parolom “Stop petardama - jer smo mi njihov glas”, a kako bi se podigla svest o ovom problemu i ove godine šalju istu poruku svojim sugrađanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pera peric

    19:05 // 4. 1. 2022.

    Na bulevaru 32 i 34 ima mali parkic nemos proc a ni izvest decu od izmeta ..u stanu drze po 2 velika psa pa ih puste u parkic u svako doba laju zavijaju..nikog nije briga sto deca nemaju gde da se igraju...

  • Jasar

    07:14 // 14. 12. 2021.

    Doslo opasno neko vreme, sve neka prava stop lavezu 365 dana ispod prozora spavace sobe, stop psima lutalicama, stop vlasnicima pasa koji ne pokupe za svojim ljubimcem, stop ljudima koji u trznim centrima pustaju pse, pa deca beze po trznom centru od dzukele....

    • Sima

      10:35 // 14. 12. 2021.

      BRAVO!
      Apsolutno saglasan!
      Kučići i njihove slobode izražavanja i fiziološke potrebe su postali važniji od ljudi, zdravlja, higijene, prava na red, rad i mir.
      A pomodarci - svaka šuša sada ima svog dragog “ljubimca” - koga isto tako šutira i maltretira kao i oni što ih ne vole.
      Životinjama je mesto na nekom drugom mestu, a ne u gradskim sredinama. Idite na selo, pašnjsk, planinu, pa tamo arlau

    • Jasar

      13:39 // 14. 12. 2021.

      Po ovom negativnom ocenjivanju podrzavaju fekalije po ulicama...

  • Bruno

    23:20 // 13. 12. 2021.

    @ des ,-pot Ili isto narodna. Čovek se drži za reč, a vo za rogove.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: