Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 13. 6. 2016.

| Društvo

Preko stotinu zmija u temelju i zidovima kuće

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
Zmije-Dusan-Stojanovic-Zoo-planet
Volonterka izvlači zmiju iz temelja; foto: Dušan Stojanović

Niško udruženje “Zoo planet” nekoliko dana obilazi kuću u Boljevcu kod Zaječara u čijim je temeljima i zidovima stotinak zmija, koje noću izlaze i prelaze preko kreveta u kojima spava petočlana porodica. Jedini način da se zmije bezbedno izvuku je, kažu, da se sruši deo kuće, što bi uskoro trebalo da se desi.

Prema rečima Dušana Stojanovića iz ovog udruženja, volonteri “Zoo planeta” došli su na poziv Opštine Boljevac da obiđu ovu kuću i pomognu da se nađe rešenje za petočlanu porodicu koja živi okružena zmijama.

zmije-doljevac-dusan-stojanovic Zmije noću prelaze preko ukućana; foto: Dušan StojanovićStojanović navodi da ovako nešto nije video u niškom kraju - kuća je prepravljena štala, u blizini su dve gomile đubreta, a okolo su polja i šume, pa su zmije napravile leglo u temeljima i zidovima.

Između zida i lamperije su se naselile zmije, po našoj proceni ih je stotinak, možda i par stotina. Tu su navlačile leševe, hranu, čuje se kako gmižu po plafonu, a noću prelaze preko ukućana dok spavaju - opisuje Stojanović.

Već nekoliko dana, kaže, volonteri idu u izvidnicu, a od srede će najverovatnije morati da ruše deo kuće. Sada, objašnjava on, traže arhitektu i obilaze građevinske firme koje su voljne da daju materijal za izgradnju onoga što bude moralo da se sruši.

Gledaćemo da izbegnemo bilo koje uništavanje, ali moraćemo, jer ne možemo drugačije da dođemo do zmija. Mora da se skida lamperija, a iz temelja je teško da se izvade dok se ne izvadi patos koji je od betona koji je pukao, pa kroz tu pukotinu ulaze zmije - kaže Stojanović.

Kuca u Boljevcu---Dusan-Stojanović Gomile toplog đubreta oko kuće idealne za zmije; foto: Dušan StojanovićDosad su izvukli nekoliko smukova. Kako navodi, pretpostavlja da su kuću naselile uglavnom neotrovne zmije, ali da verovatno ima i otrovnih.

Vlasnik kuće je i prošle godine prijavljivao, ali sada je uhvatio zmiju sa rogovima i šarom, što je najverovatnije otrovni poskok. Bukvalno je otišao sa zmijom u opštinu, odakle su nas potom kontaktirali - kaže on.

Porodica, inače socijalno ugrožena, trenutno se nalazi u hostelu koji im plaća Opština, jer su morali da budu privremeno iseljeni dok nepoželjni “stanari” ne budu izvučeni iz kuće i bezbedno vraćeni u prirodu.

Podsetimo, nedavno je volonterka "Zoo planeta" Tamara Ristić izvukla smuka iz krova kuće u Novom Selu

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • MARTIN

    20:59 // 19. 7. 2018.

    Postovani imam jedan problem,u mom selu u opstini Gadzin Han u ocevoj rodnoj kuci nalazi se ogromna zmija.izlazi svakodnevno iz pukotina kuce,jos uvek ne ugrozava nikoga ali se otac plasi da ga slucajno ne bih napala

  • stevia

    21:26 // 13. 6. 2016.

    Pozdrav za Dulenceta ,uskoro ima da postane direktor zoološkog vrta:)))

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: