Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:26, 29. 11. 2021.

| Društvo

Prekršajni sud: Policija treba da dostavi zapisnike u vezi sa prekršajima ili udesima koje prijavljuje

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
dzunici i sotirovski
Oboje u procesima pred Prekršajnim sudom u Nišu; foto: FB zvanična strana D.S.

U procesima koji se u niškom Prekršajnom sudu vode protiv gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i predsednika parlamenta Bobana Džunića, kako je rečeno u ovoj ustanovi, nema službenih beleški ili zapisnika sa lica mesta. U sudu pojašnjavaju da policija i u slučaju vožnje u alkoholisanom stanju i prilikom udesa, po pravilu dostavlja sudu zapisnike o tim događajima, što se u konkretnim slučajevima nije desilo.

U niškom Prekršajnom sudu kažu da je teret dokazivanja prekršaja na onom ko podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a u slučaju saobraćajnih prekršaja, na policiji.

Uz Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog upravljanja pod dejstvom alkohola i izazivanja saobraćajne nezgode, po pravilu se dostavlja Zapisnik o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju i Potvrda o primeni posebnih mera i ovlašćenja, odnosno o tome da je lice alkotestirano i da je odbilo da se alkotestira i da je vozač zbog upravljanja pod dejstvom alkohola privremeno isključen iz saobraćaja. Kod saobraćajnih nezgoda po pravilu se dostavlja Zapisnik o uviđaju saobraćajne nezgode i druga uviđajna dokumentacija, ukoliko je uviđaj vršen - kažu u Sudu.

Službene beleške-zapisnika sa lica mesta nema u slučaju predsednika niške Skupštine, nema ni u slučaju saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovala gradonačelnica kada je vozila službeni automobil.

Sam Džunić na pitanje novinara Južnih vesti ranije je rekao da nema šta da krije, da ne zna o čemu je reč, pa da će komentarisati kad sazna.

U sudu su zavedeni samo zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, a advokati sa kojima smo razgovarali kažu da oni ne mogu biti dovoljni za krajnje dokazivanje prekršaja.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka je nešto kao krivična prijava u nekim drugim procesima. Krivična prijava, to znamo, sama po sebi nije dokaz. Navode iz prijave treba dokazati. Tako je i sa prekršajima. Treba dokazati ono što piše u zahtevu i zato su neophodne službene beleške, zapisnici, saslušanja i svi drugi dostupni dokazi - kaže jedan niški advokat.

Iako nisu dostavljeni uz zahtev za pokretanje Prekršajnog postupka, u Sudu kažu da zapisnici mogu biti naknadno zatraženi.

U toku postupka Prekršajni sud može zatražiti da budu dostavljeni pomenuti dokazi, ukoliko to nije učinjeno i druge dokaze, ukoliko oceni da je to neophodno za dokazivanje prekršaja koji se stavljaju na teret - kažu u Sudu.

Da li će tako biti i u procesima protiv dva najviša i trenutno najvažnija niška funkcionera, za sada nije poznato.

Činjenica je da je niška policija novinarima Južnih vesti nije dostavila službene beleške iz udesa u kojem je učestvovala Sotirovski 8. jula ove godine na putu za Sokobanju. Obrazloženje je bilo da ih ne poseduju.

S tim u vezi, obaveštavamo Vas da ovo Ministartsvo ne poseduje tražene službene beleške - pisalo je u odgovoru niške policije.

Gradonačelnica je pre toga tvrdila da je policija izvršila uviđaj na mestu udesa. Ova nezgoda Prekršajnom sudu prijavljena je, kako piše u rešenju, tek 17. avgusta.

Podsetimo, u Prekršajnom sudu se vodi postupak protiv onih koji trenutno obavljaju dve najvažnije funkcije u Nšu - gradonačelnice i predsednika Skupštine.

Proces protiv prvog čoveka niškog parlamenta pokrenut je osnovu prijave Saobraćajne policije, a u vezi sa prekršajem koji je povezan sa “upravljanjem vozilom pod dejstvom alkohola ili drugih omamljujućih sredstava”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pravna država

    03:42 // 30. 11. 2021.

    Da policajci na dužnosti tih dana i njihovi šefovi dobiju momentalni otkaz! Za početak!

  • Potrebno je da znamo

    17:57 // 29. 11. 2021.

    Da li je i ko sačinio Zapisnik o saobraćajnom udesu i šta je konstatovano u istom? Ako nije sačinjen Zapisnik, glavno je pitanje zašto nije??? Zatim, da li je i kada,protiv koga i zbog kog prekršaja podneta prekršajna prijava? I od trenutka prijema šta je Prekršajni sud tj. postupajući sudija učinio da dodje do istine i pravde?

  • Aca

    14:17 // 29. 11. 2021.

    E sutra ima da se uroljam pa neka probaju da me nateraju da duvam..., Idem kod Dzunića da me brani...

    • Zlobnik

      16:32 // 29. 11. 2021.

      @Aca : Ako si gu zet - cepaj... Biću ti suvozač , pa kad te deru , plati kaznu što se nisam ni ja vezao !
      Ne igraj se - pusti budale !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: