Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 26. 8. 2020.

| Društvo

Prekršajni sud u Nišu odbacio prijave gradskih inspektora za kršenje mera - Sekretarijat nije nadležan da kažnjava

Autor:Jovana AdamovićIzvor:Južne vesti
Prodavnice maske korona; foto: Vanja Keser
Ugostitelje i prodavnice gradski inspektori ne mogu da kazne; foto: Vanja Keser

Prvih nekoliko prijava gradskih inspektora u Nišu, kojima su tražili kažnjavanje ugostiteljskih i trgovinskih radnji zbog kršenja mera protiv korone, Prekršajni sud je odbacio. Predsednik Suda Mišel Marković objašnjava i zašto - Sekretarijat za inspekcijske poslove nije nadležan za sprovođenje zakona na koji se poziva, Skupština grada kao jedina nadležna nije propisala kazne, a nije bilo ni vanredne situacije kada su navodno učinjeni prekršaji.

Sprovođenje mera Štaba za vanredne situacije u Nišu više od mesec dana kontrolisali su i inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove koji za to nisu nadležni, a najviše je trpela Građevinska inspekcija, jer je usred sezone Niš imao jednog inspektora. Maske u prodavnicama; foto: Vanja Keser Ugostitelje i prodavnice gradski inspektori ne mogu da kazne; foto: Vanja Keser

Inspektori se nisu bavili svojim poslom, jer im je rečeno da su zbog korone oni "inspektori Gradskog kriznog štaba i da to znači da ćute i rade šta im se kaže". Upravo su na osnovu njihovih kontrola pre dvadesetak dana stigle i prve prijave protiv ugostiteljskih i trgovinskih radnji za nenošenje maski i poštovanje distance u Prekršajni sud u Nišu.

Prekršajni sud Prekršajni sud odbacio nekoliko zahteva; foto: JV-M. Z. Predsednik Suda Mišel Marković kaže da su sudije odbacile prvih nekoliko zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koje su dobili od Sekretarijata, a objašnjava i zašto.

U tim zahtevima je navedeno da je povređen Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. Po tim zahtevima, ja sam rekao da će Sud brzo da postupa iako se ne radi o hitnim predmetima, i mi smo doneli prve odluke - zahtevi Sekretarijata za inspekcijske poslove su odbačeni, jer Sekretarijat nije nadležan da vrši nadzor nad primenom ovog zakona, već je nadležno Ministarstvo, odnosno republičke inspekcije koje rade u tim ministarstvima - objašnjava Marković.

Takođe kaže da su sudije u rešenjima navele i da Skupština grada Niša kao jedini nadležni organ nije propisala kazne za prekršaje.

Korona prodavnice; foto: Vanja Keser Ugostitelje i prodavnice gradski inspektori ne mogu da kazne; foto: Vanja Keser Još jedan razlog da sudije ne sprovedu kažnjavanje je to što Zakon na koji se Sekretarijat poziva podrazumeva i da se uvede vanredna situacija, pojašnjava Marković, što u Nišu nije učinjeno u vreme kada su navodno zabeleženi prekršaji.

Ja sam o tome i ranije govorio i to je naišlo na veliko nezadovoljstvo nekih članova Štaba za vanredne situacije Grada Niša, da Štab ne može da propisuje prekršajne sankcije niti kazne, niti gradske inspekcije mogu da sprovedu ovaj Zakon, odnosno da po njemu postupaju. Međutim mi sudimo po zakonu i radićemo uvek tako, bez obzira ko je time zadovoljan, a ko nije - ističe Marković.

Kafic korona; foto: Vanja Keser Ugostitelje i prodavnice gradski inspektori ne mogu da kazne; foto: Vanja Keser Nije odbačeno svih 14 prijava, ali Marković kaže da će i ostali zahtevi za kažnjavanje koji su stigli od gradskih inspektora biti završeni ubrzo.

Ali ovo o čemu govorim, takav stav smo zauzeli mi kao Sud, ali i Prekršajni apelacioni sud u Beogradu povodom ovakvih predmeta - navodi Marković.

Marković kaže i da rešenja Suda nisu pravnosnažna i da Sekretarijat za inspekcijske poslove ima pravo žalbe, a ako ih bude o tome će odlučivati Prekršajni apelacioni sud.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • J

    17:29 // 27. 8. 2020.

    Gospodine Markovicu, pokazao si svojim kolegama kako se postuje zakon ove zemlje bez ulizivanja bilo kome.

  • Boki

    23:08 // 26. 8. 2020.

    Sudskoj vlasti je ustavom zagarntovana samostalnost i nezavisnost od zakonodavne i izvršne vlasti.Očuvanje prava i slobode građana treba da budu imperativ u radu,a zakon mora da se poštuje. Da li su gradske vlasti i nadležni Sekretarijat postupili ispravno? Evidentno je da Prekršajni sud radi efikasnije a sudije postupaju profesionalno i savesno.Samo tako nastavite, pravo i pravda iznad svega!

  • Radim u Dragstoru i to sa fakultetskom diplomom!

    22:58 // 26. 8. 2020.

    Citam komentare pa se cudom cudim, digli prasinu oko neke sitne kontrole kao mnogo rade imaju pride puno posla zale se ljudi odes da prijavis nesto a ono vrata zakljucana kobajagi na terenu pa nismo mi deca a nismo ni od juce pa gde su na tom terenu a kad dobiju da nesto saglam urade e tad podignu sve na noge tad odjednom se postuju prava i zakoni KAD TREBA DA SE RADI!

    • Ouzo

      19:05 // 27. 8. 2020.

      Dzabe sto si u pravu, po nekoriscenju znakova interpuntkcije, tesko da si zavrsio(la) fakultet ! Mozda, ovaj vecernji !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: