Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 24. 8. 2010.

| Društvo

Prekvalifikacija za invalide

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

Nacionalna služba za zapošljavanje, u saradnji sa preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju Univerzal iz Leskovca, uspešno okončala dve prekvalifikacije i dokvalifikacije šest osoba sa invaliditetom.

Obuka je trajala šest meseci i za to vreme polaznici su imali pravo naknade troškova prevoza, novčanu nadoknadu u visini od 10 odsto zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije i pravo na osiguranje za slučaj povrede na radu.

Po završetku obuke, poslodavac, Univerzal iz Leskovca, bio je u obavezi da sa polaznicima koji su uspešno savladali obuku i položi završni test znanja, izda odgovarajuće sertifikate za konkretna radna mesta za koje su se osposobili i da sa njima zasnuje radni odnos u trajanju od šest meseci. Ovo je samo početak saradnje NSZ sa Univerzalom, kolektiva koje je već najavio podnošenje još jednog zahteva za ovakvu vrstu osposobljavanja lica sa invaliditetom.

- Ovo preduzeće je već zasnovalo radni odnos sa šest osoba koje su završili obuku uz finansijsku podršku NSZ, jer za potrebe obuke kolektiv dobio 79.000 po polazniku, odnosno 474.000 dinara – kazala je Svetlana Nikolić, organizator obrazovanja NSZ u Leskovcu na prigodnom uručivanju sertifikata.

Dragoljub Petković, v.d. direktora Univerzala ističe da je u kolektivu 61 odsto osoba sa invaliditetom. On kaže da je saradnja sa NSZ izvanredna i zato nameravaju da podnesu još jedan projekta koji bi treba da bude realizovan do kraja godine.

Petković je izrazio bojazan uz ocenu da je situacije u kolektivu teška pošto radnici mesecima ne primaju zarade, a nema ni dovoljno posla.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Leskovcu, na evidenciji nezaposlenih je 250 lica sa invaliditetom, a među njima 113 aktivno traži posao.

Od dana primene zakona o zapošljavanju i rehabilitaciji osoba sa invaliditetom podneto je 15 zahteva poslodava i zaposleno 12 lica – kaže Dragana Anđelković, savetnik za posredovanje i rad sa invalidnim osobama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: