Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 26. 12. 2018.

| Društvo

“Prelaz u Donjem Međurovu po zakonu mora da ima semafor”

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
voz, saobraćajna nesreća
Rampa nije neophodna ali semafor jeste; foto: Jelena Ćosin

Sistem koji detektuje da nailazi voz i obaveštava vozače da uspore i stanu ne postoji na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, gde je pre nekoliko dana zbog sudara voza i autobusa preminulo petoro ljudi, kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, a odgovorni za postavljanje semafora su, kako kaže, i lokalna samouprava i Železnice Srbije.

Na mestu nesreće kod Donjeg Međurova, gde je nedavno voz "prepolovio" autobus, nema semafora koji upozorava vozače da nailazi voz. Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja za RTS pojašnjava da na tom prelazu postoji andrejin krst i znak "stop", ali da to prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja nije dovoljno.

Prema Članu 153 Zakona o bezbednosti saobraćaja definisano je da pružni prelaz mora biti obeležen na propisan način i u istom tom članu je definisano da se na ovakvom pružnom prelazu mora nalaziti semafor koji najavljuje da nailazi voz, a prema onome što je saopštenje Železnica nije se nalazio semafor. Jedino adekvatno obeležavanje ovog pružnog prelaza u smislu Zakona bi bilo postavljanje semafora - pojašnjava.

Meštani su godinama upozoravali da ovaj prelaz nije adekvatno obeležen, pa su iz Železnica Srbije najavili da će u naredne dve nedelje biti postavljena rampa, ali Božović ističe da rampa nije neophodna na svim prelazima, dok su semafori obavezni.

Tamo gde je važno da se zaustave, da se spreče da fizički dođu na putno-pružni prelaz, tamo se postavlja rampa, na ostalim mestima postupiti po Članu 153 i postaviti semafore - dodaje.

Kada je reč o odgovornosti za to što prelaz nije adekvatno obeležen, Božović napominje da nema dokaze i da zbog toga ne želi da presuđuje, ali da je svakako propust i lokalne samouprave i Železnica Srbije, koji su zajednički dužni da svaki prelaz bude adekvatno obeležen.

Lokalna samouprava ne može da dođe i postavi semafor na putno-pružnom prelazu, zato što postavljanje takvog semafora zahteva određene intervencije na šinama, a na šinama lokalna samouoprava bez saglasnosti Železnice ne može da interveniše - navodi Božović.

Podsetimo, od dana kada se nesreća dogodila na pruzi kod Donjeg Međurova mnogi "vode istragu" i govore o tome ko je odgovoran, a prvi je o tome govorio direktor policije Vladimir Rebić ocenivši da je za to verovatno kriv vozač, ali je juče naveo da je odgovornost i na nadležnima u lokalnoj samoupravi, Ministarstvu saobraćaja i Infrastrukturi železnica Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kocic

    15:11 // 26. 12. 2018.

    Sta se ceka sa smenom ministarke Zoranom Mihajlovic i njenog pulena Miroljuba Jevtica, zar jos nisu dovoljno unistili i ponizili železnicu, sram da ih bude i SNS stranku sto ne reaguje

  • Nislija86

    12:45 // 26. 12. 2018.

    Na veliku zalost "krivci" ce uvek biti obicni gradjani koliko god zakoni bili nepostovani jer u zemlji Srbiji drzava je jaca od svih zakona i problema

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: