Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 13. 2. 2019.

| Društvo

Preminuo bivši urednik "Radio Niša" Ljubomir Žunić

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Ljubomir Žunić
Ljubomir Žunić će biti sahranjen u petak 15. februara; foto: privatna arhiva

U 96. godini preminuo je novinar Ljubomir Žunić, dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Radio Niša, zapaženi reporter i komentator. Sahrana će biti u petak 15. februara na Novom groblju u Nišu.

Ljubomir Žunić je rođen 22. oktobra 1923. godine u selu Brankovci kod Bosilegrada. Odrastao je u Vranju, gde je završio osnovnu i započeo Učiteljsku školu, ali je za vreme okupacije nastavio u Aleksincu i završio je u Skoplju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu, a završio je i novinarske vojne škole i kurseve.

Sticajem okolnosti, nije postao učitelj, već profesionalni novinar. Iz rata je izašao kao oficir, a radio je najpre kao vojni, pa onda, pošto je napustio vojnu službu, kao "civilni" novinar. Radio je u listu Niške vojne oblasti Za pobedu, pa bio dopisnik Borbe iz Šapca, a potom iz Niša. Od 1954. stalno je nastanjen u Nišu, gde radi kao dopisnik Borbe za jugoistočnu Srbiju, a onda i kao novinar, urednik i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Radio Niša, gde je bio i zapaženi reporter i komentator – sve do penzionisanja 1983 - piše u njegovoj biografiji.

Bio je jedan od kulturnih radnika koji je pokrenuo kulturni život u Podrinju i Nišu - inicijator je formiranja prvog literarnog kluba u Nišu posle Drugog svetskog rata Radivoj Koparec (1948), koji je posle godinu dana prerastao u Književno društvo "Nestor Žučni". Kao potpredsednik Kulturno-prosvetne zajednice bio je jedan od pokretača akcije "Susreti sela" i bio je jedan od osnivača časopisa Naš put i član redakcije časopisa Gledišta.

Još od srednjoškolskih dana pisao je stihove i priče, koje je objavljivao u raznim listovima i časopisima. Priče, rasute po ovim glasilima, nikada nije sabrao u zbirku, a pesme, one koje je pronašao u tim listovima i časopisima, sabrao je u „pretežno boračko-patriotski usmerenu zbirku“ Godine herojstva i tuge (Niš: Udruženje pisaca „Čegar“ Niš, 2013), kojoj je dodao i novije stihove intimističke lirike - navodi se u biografiji.

Ljubomir Žunić će biti sahranjen u petak u 12:30 na niškom Novom groblju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: