Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:08, 21. 2. 2014.

| Društvo

Preminuo najstariji džez pevač i maratonac

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
petar-miljkovic.jpg
Petar Miljković rođen je 1916. godine

Vest da je najstariji džez pevač i maratonac Nišlija Petar Miljković preminuo ne dočekavši 98. rođendan rastužila je njegove mnogobrojne poštovaoce.

Miljković, koga će se mnogi sećati kao "čika Pere", počeo je da trči tek kao osamdesetogodišnjak, učestvovao je na poslednjem niškom polumaratonu i beogradskom maratonu, gde je pretrčao čak 5 kilometara.

Ovaj džezer koji je prve nastupe imao još tridesetih godina sa čuvenim "Džoli bojsima", prvo u Niškoj Banji, a zatim i na turnejama na primorju, na Nišvilu 2011. godine dobio je priznanje za najstarijeg džez pevača. Tada je na bini zapevao pred hiljadama ljudi.

- Pošto je ostao bez svojih vršnjaka, nekako je ovde našao utočište, pa je često svraćao u kancelariju Nišvila na kafu i da ispriča vic. Nikad se ni na šta nije žalio! Hrabro je nosio svoje godine. Žao mi je što nismo uspeli da mu po planu 100. rođendan proslavimo na bini sa Mišom Blamom, sa čijim je ocem čika Pera svirao još pre rata - kaže Ivan Blagojević, direktor Nišvila i Petrov obožavalac i prijatelj.

Miljković je, priča Blagojević, imao pamćenje na kom bi i mladi mogli da mu pozavide.

- Znao je da nabroji sve fudbalske klubove i pre Radničkog, a sećao se i ko je na kojoj poziciji igrao tridesetih godina. Uživali smo u njegovim pričama i dobrom raspoloženju - priča Blagojević.

Miljkovićevu džez karijeru prekinuo je rat iz kog je kući doneo odličja, a po njegovom završetku, postao je mašinski inženjer i gradio pruge, puteve, nasipe i mostove. Nije stigao da ostvari svoju želju o kojoj je svima pričao: da u stotoj godini obuče šorts, obuje patike i prepešači ceo maraton. 

Za nepunih 98 godina života stigao je da bude i planinar, nagrađivani igrač valcera i tanga, ribolovac, fudbaler, odbojkaš... Čak 56 godina, dok nije postao udovac, bio je oženjen Mirjanom, koja je 1948. godine bila izabrana za mis Smedereva. 

Pre mesec dana, ovog deke setili su se i iz "Pokreta 65+", koji mu je u akciji "Stari nisu stvari" obezbedio 100 obroka. Trebalo je da ovom poznatom Nišliji tri meseca hranu pripremaju đaci niške Ugostiteljsko-turističke škole u restoranu "Marger".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana Pavlovic

    21:22 // 21. 2. 2014.

    Biografija Petra Miljkovica, niske legend,doajena, veteran I delije

    Rodjen je 18.05.1916.g. u Nisu, od oca Vidojka I majke Drage, kao osmo dete od desetoro rodjenih. Osnovnu skolu, modelarski zanat,

  • Lektor

    18:06 // 21. 2. 2014.

    Moj prvi komsija. Nek pociva u miru!

  • Dragoljub Vučinić

    14:38 // 21. 2. 2014.

    Deda moje koleginice. Neka počiva u miru.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: