Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:29, 6. 4. 2021.

| Društvo

Preminuo niški glumac Dragoslav Savić Safa

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
safa
"Žorž Danden" predstava je kojom je Safa obeležio 3 decenije rada; foto: Vladimir Stojanović

Niški glumac Dragoslav Savić Safa preminuo je juče u 62. godini nakon kraće bolesti, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Bio je omiljen među publikom i kod kolega, i o njemu imamo samo reči hvale, kaže direktor Narodnog pozorošta Spasoje Ž. Milovanović.

Pored mnogobrojnih uloga, publika će ga pamtiti i po monodrami "Stane Piroćanac".

Najomiljeniji niški "Piroćanac”, otišao je sa životne pozornice i preselio se na nebesku scenu večnosti. Počivaj u miru. I igrao u veselju sa anđelima, druže moj - ovim rečima se na Fejsbuku od Safe oprostio glumac Miroljub Riki Nedović, koji je sa njim igrao još kao mladić u amaterskom pozorištu.

U Narodnom pozorištu zaigrao je, najpre kao gost, u predstavi ,,Kralj i njegov komediograf“ 1996. godine, a zatim i kao stalni član, iste godine, u predstavi ,,Život provincijskih plejboja“, u ulozi Bore.

U ovih 25 godina, ostvario je niz uloga u predstavama: ,,Pešice“, ,,Putujuće pozorište Šopalović“, ,,Tamni vilajet“, ,,Samoubica“, ,,Ukroćena goropad“, ,,Sabirni centar“, ,,Mačoizam“, ,,Gde je nestao Harms“, ,,Veliki manevri u tijesnim ulicama“, ,,Herostrat“, ,,Kneginja od Foli Beržera“, ,,Kako vam drago“... do neizašle premijere predstave ,,Heroj nacije“ u ulozi Budimira Životića.

Posebno izdvajamo ulogu ujka Vase u predstavi ,,Gospođa ministarka“ 2009. godine, kao i ulogu ,,Žorž Danden“ u istoimenoj predstavi Molijera, koju je Safa režirao povodom obeležavanja svojih 30 godina rada - poručuju iz Pozorišta.

Dragoslav Savić dobitnik je tri nagrade na susretima profesionalnih pozorišta Srbije ,,Joakim Vujić“. Sam je izdvajao nagradu dobijenu 1993. godine za ulogu Žorž Dandena ostvarenu u Narodnom pozorištu Pirot.

Bio je autor i reditelj više TV emisija na niškim televizijama, režiser iz hobija, kako je sam govorio, duhoviti, nenadmašni komičar, koga su rado gledali naši sugrađani, kao i gledaoci širom Srbije. Gledali smo ga, do skoro, na TV Prva u seriji ,,Dođi juče“ sa glumcem Goranom Sultanovićem. Radovao se toj ulozi, gde je potpuno bio u svom fahu. I radovao nas je svojim humanim odnosom, profesionalnim radom, brigom i pažnjom. U toliko nam Safin odlazak izgleda teško preboljiv - kažu iz niškog Pozorišta.

Sahrana Dragoslava Savića Safe je 7. aprila u 13 sati na Vrežinskom groblju. Komemoracija će biti održana 8. aprila u 12 sati u sali Narodnog pozorišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Caki

    09:01 // 7. 4. 2021.

    Slava mu i hvala za nezaboravne uloge, saučešće porodici...

  • komsiluk

    23:13 // 6. 4. 2021.

    „ajmo napred u bus da stignemo pre..“e dragi nas dragane,saucesce jasmini i deci!veliki gubitak i tuga...

  • Lidija

    22:31 // 6. 4. 2021.

    Ne znam i ništa više ne mogu da shvatim,
    toliko je dobrih i plemenitih ljudi otišlo a ostale zloće da žive i ujedaju...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: