Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:53, 8. 4. 2021.

| Društvo

Preminuo poznati niški akademik i ortopedski hirurg Milorad Mitković

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
akademik
Preminuo u 71. godini; foto: JV

Profesor Milorad Mitković, niški akademik i ortopedski hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Niš u penziji, poznat i po patentu koji je tokom rata spasio hiljade ranjenika, preminuo je juče u 71. godini od posledica virusa korona, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Bio je profesor na hirurgiji na Medicinskom fakultetu u Nišu, a od 1994. do 2015. direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju u Kliničkom centru. Redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti postao je 2018. godine i bio je potpredsednik ogranka SANU u Nišu. Rukovodio je mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu, a nadaleko je bio poznat i po svojim patentima.

Čitav svoj radni vek, proveo je radeći u našoj zdravstvenoj ustanovi i svojim inovacijama i patentima u oblasti ortopedske hirurgije, nesebičnim zalaganjem, ogromnom stručnošću i neprestanom željom za usavršavanjem, ostavio je neizbrisiv trag u lečenju deformiteta i najtežih povreda kod pacijenata - navode iz UKC-a.

Sistem za spoljnu fiksaciju kostiju je jedan od njegovih pronalazaka, a iz Kliničkog kažu da se on i danas nosi njegovo ime, te da je tokom ratova bio spas za hiljade ranjenika. Među ostalim pronalascima profesora Mitkovića su i samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti.

Iz SANU dodaju da je ostvario i najznačajnije naučnoistraživačke i praktične rezultate u oblasti ortopedske hirurgije i traumatologije, biomehanike, kao i eksperimentalne hirurgije.

Osnovao je školu spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju u Nišu, kao i jednu ortopedsku kliniku u Kuvajtu.

Za svog života objavio je preko 400 naučnih radova i 6 knjiga, a iz SANU navode da je realizovao i 12 naučnih projekata u okviru kojih je patentirao 44 pronalaska pod svojim imenom.

Akademik Mitković je bio član značajnih naučnih i stručnih društava, kao i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, od kojih se izdvaja i Velika zlatna medalja Instituta za ortopediju i traumatologiju iz Rige.

Kolege će ga pamtiti kao sjajnog kolegu i dobrog čoveka, a iz UKC-a ističu da je njegova smrt veliki gubitak za čitavu naučnu i akademsku zajednicu.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Невенка Стојковић

    09:16 // 20. 6. 2021.

    Доктора Митковића сам дуги низ година познавала и много ценила. Сем што је био врхунски доктор, био је добар човек. Ишла сам код њега на преглед само петнаестак дана пре него што је преминуо. Изгледао је одлично, примио обе дозе вакцине. Уопште ми није јасно како је страдао од короне!!!

  • III GENERACIJA GIMNAYIJE LEBANE

    11:12 // 9. 4. 2021.

    DOKTORE, BIO SI NAJBOLJI U GENERACIJI. UVEK SI NAS POŠTOVAO I SVAKOME POMAGAO. SADA, KADA SMO TREBALI DA BEZ BRIGA PROVODIMO PENZIONERSKE DANE TI SI NAS NAPUSTIO. NEMERLJIV JE GUBITAK ZA SVE KOJI SU TE POZNAVALI.UZ VELIKU BOL I TUGOVANJE PORODICE SAUČESTVUJU TVOJA GENERACIJA I RAZREDNI STAREŠINA.

  • Mhm

    00:22 // 9. 4. 2021.

    Veliki gospodin pre svega, vecna mu slava. Ali ako kazete da je od kovida zasto onda njegova porodica nije u karantinu? I kako je moguce da vakcinisani covek umre od korone u razmaku od 2-3 od zarazavanja? Mnogo je pitanja ovde, mnogo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: