Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 7. 4. 2021.

| Društvo

Tridesetak porodica iz naselja “Čerenac” u Vranju možda dobije struju nakon 19 godina

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Naselje Čerenac Vranje
Ukoliko Grad postane vlasnik moguće je ozakonjenje objekata, onda bi se dobila i upotrebna dozvola i izvodljivo je uvođenje struje; foto: Arhiva JV

Gradski većnici u Vranju, na poslednjoj sednici usvojili su predlog da vlasnik zemljišta u naselju "Čerenac" postane Grad Vranje. Zemljište će iz državne u gradsku svojinu, prema predlogu, uknjižiti bez naknade i neposrednom pogodbom. To znači da će i 3 zgrade, u kojima živi tridesetak porodica, moći da se legalizuju, a onda i nakon 19 godina dobiju struju.

U zgradama u naselju “Čerenac” radnici su se bespravno uselili 2002. godine iz straha da Jumko, koji je gradio zgradu, ne proda stanove koji su njima obećani. Od tada žive bez najosnovijih uslova za život, a tek 2019. godine su dobili vodu, ali ne i struju.

Tek nakon što je sudski postupak između Jumka i zadruge Jumko stan, koja je gradila zgradu i ugašena pre više od desetak godina, prekinut zato što se zadruga nije preregistrovala, stvorila se mogućnost da imovina postane državna, a sada, prema rečima većnice Danijele Milosavljević, Grad može da traži da postane vlasnik imovine.

Vladi RS biće dostavljen i predlog o prenosu prava svojine sa Republike na Grad, bez naknade. U konkretnom slučaju radi se o vlasništvu nad tri zgrade i deo zemljišta u naselju “Čerenac” u Vranju - saopšteno je nakon sednice.

Milosavljevićeva kaže da je ozakonjenje objekata važno da bi se dobila upotrebna dozvola, a onda je moguće uvesti struju.

Mi sada imamo mogućnost da tražimo da se grad upiše kao vlasnik, a to je dobra stvar da iz svojine Republike pređe u vlasništvo grada, onda se stvaraju uslovi da se legalno priključe na Elektrodistribuciju i dobiju struju. Voda i kanalizacija su išle lakše jer je reč o gradskim preduzećima, a ovo je republičko i imaju stroge uslove - kaže Milosavljevićeva.

Rešenje problema struje u naselju najavljeno i 2013. godine, ali se tražio pravni model kako da se to uradi.

Prvostepenom presudom suda 2016. godine zgrade su pripale Jumku, ali se Jumko stan žalio pa se čekala pravosnažna presuda. Predmet je 2019. godine iz Apelacionog suda u Nišu vraćen Osnovnom sudu u Vranju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • coa

    10:53 // 8. 4. 2021.

    EEEEEEEEJ... NAKON 19 GODINA MOZDA DOBIJU STRUJU!!!
    21.vek!
    Pa kako 19 godina nikog nije bilo sramota za ovo?!

  • Niški

    09:15 // 8. 4. 2021.

    Ne mogu da poverujem,,,,ovoliko godina bez struje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: