Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:27, 30. 9. 2021.

| Društvo

Preporuka Ministarstva prosvete fakultetima - više rokova i rata za plaćanje školarine

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Dodela indeksa 9 foto Južne vesti Vanja Keser.
Nove olakšice za studente; Foto: Vanja Keser

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je preporuke visokoškolskim ustanovama da omoguće studentima uplatu školarine u više rata, kao i da prilagode dinamiku izmirivanja studentskih obaveza prema. Ukoliko se preporuke prihvate studenti završnih godina i apsolventi mogli bi da dobiju značajne olakšice, više apsolventskih rokova i produženih upisnih rokova.

Sa početkm nove akademske godine, stižu i nove preporuke Minstarstva prosvete koje bi trebalo da studentima olakšaju školovanje u vreme kovid pandemije.

Kako stoji u saopštenju Ministarstva, jedna od preporuka je da se studentima završnih godina osnovnih studija omogući upis do 90 ESPB bodova, kao i da se rok za upis na master studije produži za dve nedelje, a za upis na doktorske studije za mesec dana.

Preporučeno je i da se studentima omogući minimum dva "apsolventska“ roka, kao i da trajanje rokova bude prilagođeno epidemiološkoj situaciji u cilju sprečavanja povećanog broja studenata koji istovremeno borave u prostorijama ustanove. U slučajevima kada je to moguće visokoškolske ustanove trebalo bi da predvide dodatne termine za izvršavanje predispitnih obaveza - objašnjavaju u sapštenju.

Zbog otežanih uslova održavanja nastave i učenja, navode, fakultetima preporučuju da preispitaju uslove za upis viših godina studija i da prilagode uslove i kriterijume upisa trenutnoj situaciji.

Zbog nemogućnosti studenata da u uslovima epidemije ispune svoje obaveze u izradi master radova i doktorskih disertacija, u slučajevima kada je studentu ostao samo master rad, odnosno doktorska disertacija, rok za plaćanje prenosa bodova koji nosi master rad, odnosno doktorska disertacija bude do odbrane rada, ali ne kasnije od juna 2022. godine - navode u saopštenju.

Oni su takođe apelovali na visokoškolske ustanove da sve aktivnosti organizuju poštujući epidemiološke mere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smanjiti cene upisa na fakultete

    10:23 // 1. 10. 2021.

    Ako se već nastava odvija online, zašto ne smanjiti cenovnik upisa god.na fakultetima? Studentima nije lako pratiti nastavu i vežbe online. Pa kad je to već tako, olakšati i njima nije odmet,zar ne? Profesori predaju uz kaficu, opušteno, neki čak i neprist.obučeni, vrlo drsko odgovar.na pitanja studenata. Pa gospodo, SMANJITE CENE,ČEMU PLAĆANJE ISPITA I SMANJITE BROJ BODOVA ZA UPIS!

  • Razmazeni

    10:21 // 1. 10. 2021.

    Jos malo pa kao u osnovnoj skoli.

  • Pera

    07:23 // 1. 10. 2021.

    Odavno je preporuka privatnim kalemarskim fakultetima da nije bitno znanje već samo novac i krkanje u kafanu. Takvi školovani kadrovi su nam sada ministri (Neša slina, Mali...), poslanici u Vladi R. Srbije (Bakarec, ovi klinci koji ne znaju sva slova azbuke), direktor Srbija-gasa (Bajatović), polupismena dinastija Krkobabić.....

    • Palitrex

      09:02 // 1. 10. 2021.

      Kavo li je visokoškolstvo na Mauricijusu ako neko zna nek javi Peri.

    • za Palitrex

      15:42 // 1. 10. 2021.

      Ti bre i ne znaš gde je ta država a ne kakav je školski sistem u njoj. Tamo uče sva slova njihove azbuke a najgori đaci nisu ministri i poslanici i skupštini. Ajde sada uzmi sendvič i idi da kopaš kanale sa tu tvoju diplomu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: