Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 22. 12. 2023.

| Društvo

Preporuka ministarstva koja je podelila roditelje i direktore - treba li školarci da slave Novu godinu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
nova godina, jelka
Direktori smatraju da dečije priredbe nisu slavlja; foto: Ljubica Jocić

Zbog tragedija koje su se dogodile u maju ove godine, Ministarstvo prosvete preporučilo je svim obrazovnim ustanova da ne organizuju proslave povodom novogodišnjih praznika. Ipak, pojedine škole u Nišu obeležiće praznike jer smatraju da dečije priredbe nisu “slavlja” i da im to ne treba uskratiti. Direktorka jedne niške škole objašnjava da bi to bilo - licemerno.

Deca i školarci uvek s radošću dočekuju novogodišnje praznike i priredbe, ali je ove godine došlo do problema - umešalo se Ministarstvo prosvete i "preporučilo" da se ne slavi.

Imajući u vidu nevine žrtve velikih tragedija koje su potresle čitavu zemlju, kako je navela ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović u dopisu školama, novogodišnje proslave treba ostaviti za neka druga vremena.

Smatram da uobičajene novogodišnje proslave u školama treba da ostavimo za neka druga vremena. Ova godina je bila tužna, najtužnija. Šta god da učinimo, roditeljima koji su izgubili decu to ne može da umanji bol. Molim vas za razumevanje, za koje verujem da postoji. Sigurna sam da će biti prilika za radost i druženje - rekla je ministarka.

radoje domanovic "Ne bismo smeli da pomislimo da im to uskratimo"; Ilustracija; foto: S. V. Da deci ne treba uskraćivati druženje, smatra direktorka Osnovne škole “Radoje Domanović” Dušica Tričković. Ona kaže da su učenici već pripremili priredbu i da će prigodno obeležiti kraj godine.

Okupićemo decu, roditelje i nastavnike 29. decembra i zajedno ćemo neformalno razgovarati o protekloj godini, ali i o budućnosti. Učenici mlađih razreda su dugo pripremali novogodišnji program, to nije proslava već priredba, recital, tako da sve ima vaspitnu ulogu i ne bismo smeli da pomislimo da im to uskratimo. Ja pratim potrebe naše dece i sve što smatram da ima smisla primenjujem zajedno sa svojim timom, a druženje i bliskost su neophodni - ističe Tričković.

Dodaje da je dopis Ministarstva nedorečen pa se ne zna na koje se tačno proslave odnosi, ali da misli da se sigurno ne odnosi na proslave radnike jer su, kako kaže, kafane vać pune.

Da mi prosvetni radnici punimo kafane sad pred praznike, a deci uskraćujemo javni nastup i druženje - mislim da to jedno s drugim ne ide. Ili svi ili niko. Ja zaista ne znam nijednu školu koja je otkazala proslavu u kafani. Tu imamo dvojni moral - mi prosvetni radnici ćemo da se družimo i veselimo, a deca ne mogu da izvedu priredbu za roditelje i drugare - kaže Dušica Tričković.

Direktorka Osnovne škole “Vožd Karađorđe” Milena Kostić kaže da će ispoštovati preporuku Ministarstva.

Samo će prvi razred imati priredbu koju spremaju za kraj polugođa. To svakako nije proslava - kaže direktorka.

Pojedine škole nisu želele da komentarišu dopis Ministarstva, a mišljenja roditelja su podeljena - od toga da “nema empatije” i da je “sramota” organizovati novogodišnje proslave, do toga da nije u redu zabraniti deci školsku priredbu za koju su se već pripremili.

Tako je u jednoj niškoj školi, kako kažu roditelji, zabranjena proslava Nove godine pa je na njihov zahtev organizovan maskenbal jer su deca već spremila kostime i podela paketića, ali bez slikanja sa Deda Mrazom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lola

    09:01 // 23. 12. 2023.

    Kog ministarstva i kog ministra..? A Igor Novaković ,dečko,daje podršku Dačiću.....................Jesmo li mi normalni kao narod?????

  • Niš

    20:30 // 22. 12. 2023.

    Pa g-đo Tričković, sami ste dali odgovor-NIKO. A Vi g-đo ministarka, nemojte da dajete preporuke već zabrane. Nema proslave i tačka. Može valjda jedna godina da prođe bez kolektivnog ždranja jet je prosveta ove godine zavijena u crno. Nećete ništa bitno, gospodo prosvetari, propustiti...

  • Marko

    20:28 // 22. 12. 2023.

    Nije trenutak zbog čega tačno? Zbog tragedije, pre toga zbog korone, pa ćemo posle naći nešto treće. Pustite decu da budu deca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: