Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 28. 12. 2022.

| Društvo

Preporuke stručnjaka - merenje amonijaka u Pirotu sada prioritet, građani da ograniče boravak napolju

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
pirot III mala
Piroćanci i do sada udisali nezdrav vazduh, sada i amonijak; foto: čitalac

Iako se stručnjaci slažu da je najveća opasnost prošla nakon curenja velike količine amonijaka u blizini Pirota, profesorka Amelija Đorđević građanima preporučuje da i dalje ne borave napolju duže od sat vremena, a nadležnima da što češće, na što više mesta i pravilno mere koncentracije ovog opasnog gasa koji je i dalje u vazduhu.

Profesori iz Niša se slažu da amonijak jeste opasan gas, ali da građani ne treba da paniče, jer je procena da je najgore prošlo.

Iako amonijak ne može dugo da živi, kako su pojasnile njene kolege, Amelija Đorđević, redovna profesorka Fakulteta zaštite na radu, objašnjava da je vreme boravka amonijaka u vazduhu oko 5 dana, ali da trenutno situacija u Pirotu i okolini nije suviše rizična. Amelija Đorđević Profesorka objašnjava koliko su građani sada ugroženi; foto: Media centar Niš

Međutim, napominje da je sada najvažnije da nadležni pravilno mere koncentracije ovog opasnog gasa, da to bude ciljano i usmereno u naseljene oblasti, kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

Prioritet treba dati prilikom merenja koncentracija amonijaka u područjima gde se nalaze ranjive kategorije stanovništva. Posebnu pažnju treba obratiti pri utvrđivanju koncentracije u predškolskim ustanovama, u školama, bolnicama i dobra je što ovih dana one nisu radile, a dobre su preporuke i da se ne izlazi napolje, da se boravi u zatvorenim prostorijama i da vreme zadržavanja prilikom izlaska bude što manje, ne bi trebalo da bude više od 35 do 60 minuta - ističe.

Takođe smatra da je dobro što su na terenu mobilne stanice, jer ne moraju da se fiksiraju samo na jedno ili dva mesta, ali napominje da je važno da odabir mernih mesta bude pravilan, kao i način uzorkovanja.


Ograničiti boravak napolju do sat vremena

Piroćanci ove zime već udišu zagađen vazduh, pa profesorka objašnjava kako to sada izgleda - kada se zagađenje pomeša sa amonijakom i koliko dugo će takav vazduh da dišu.

U Pirotu se dešavalo da budu dani sa povećanim koncentracijama suspendovanih čestica, pa postoji mogućnost da sada dođe do procesa apsorpcije i adsorpcije između tih suspendovanih čestica i amonijaka i da u sastavu samih čestica bude nešto povećana koncentracija amonijaka ili bude prisustvo amonijaka kao posledica tog akcidenta. Trebalo bi očekivati da ta koncentracija amonijaka u sastavu suspendovanih čestica bude nešto povećana i nakon prestanka curenje amonijaka, negde tu do 5 dana bi se to moglo očekivati - pojašnjava.

cisterna Amonijak i dalje curi iz cisterne, ali u manjim količinama; foto: printskrin RTS Građane brine to što amonijak i dalje curi, jer su nadležni procenili da je tako najbezbednije, a profesorka kaže da je normalno da su zabrinuti, ali da je u ovom trenutku najbitnije da se pridržavaju mera koje dobijaju od Štaba za vanredne situacije, a i sama daje neke preporuke.

Dobro je da što manje borave na otvorenom, možda eto stavljati i vlažne tkanine na prozore, vrata, spolja, kako bi se smanjio prodor amonijaka iz spoljašnjeg ambijentalnog vazduha unutar prostorija. Ali ja zbilja očekujem da su to jako manje koncentracije, jer je već par dana prisutno to curenje, verovatno je i protok curenja manji i mislim da je glavni rizik prošao, što se tiče nekih ozbiljnih posledica koje mogu nastati sada ovim udisanjem - zaključuje.

Ljudima poručuje i da imaju strpljenja i nada se da će se sve rešiti za par dana, ali da je za to neophodno da nadležni upravljaju rizicima, da preduzimaju preventivne mere i sprovode ih, kao i da unapred predvide moguće rizične događaje.


"Amonijak može da bude i fatalan"

Kada je cisterna ispala iz šina i amonijak naglo završio u vazduhu bilo je opasnosti, slažu se stručnjaci, a to potvrđuje i činjenica da je više osoba hospitalizovano, a bilo je preminulih.

Profesorka smatra da je tada trebalo da se primeni metodologija za brzu procenu rizika, a objašnjava i zašto. Zagađenje vazduha Niš, decembar 2022, slika3; foto: JV Ljubica Jocić Građani da ograniče boravak na otvorenom; foto: JV/Ljubica Jocić

Za izlivanje amonijaka iz cisterne kapaciteta 20 tona, ja mislim da je toliko imao kapacitet cisterne, potrebno je da se odredi zona visoke smrtnosti i za tu količinu amonijaka u trenutku samog curenja zona visoke smrtnosti je negde oko 60 m polukružnog oblika, sa poluprečnikom od 60 m. To znači da se u toj zoni može očekivati da ljudi koji borave do 30 minuta mogu da imaju fatalne ishode prilikom inhalacionog unosa - napominje.

Zato smatra da je trebalo zabraniti prisustvo svima koji nisu stručni, niti zaduženi za bezbednost, da borave u blizini nesreće, jer posledice udisanja amonijaka, kao što se i ispostavilo, mogu biti fatalne.

Nakon toga dolazi do širenje amonijaka, takođe se formira jedna zona, to je zona ireverzibilnih efekata i ona se formira za tu količinu amonijaka koji ističe iz cisterne u momentu kada ističe, negde do 400 m i u toj zoni ne dolazi do pojave smrtnog ishoda ili je verovatnoća od pojave smrtnog ishoda jako mala, s tim što se javljaju drugi toksični efekti samog amonijaka - ističe profesorka.

Profesorka objašnjava i da, pošto je amonijak lakši od vazduha i ide u više slojeve, pod uticajem vazdušnih strujanja formira se toksični oblak, koji u zavisnosti od brzine isticanja amonijaka iz cisterne, kao i meteoroloških uslova, može da ugrozi stanovništvo i koje je udaljeno od mesta iskliznuća.

Ako se uzmu neki predikcioni modeli i neki očekivani meteorološki parametri, onda bi se moglo očekivati da je zona visoke ugroženosti nakon podizanja toksičnog oblaka negde do 2 km, umerena ugroženost bi bila negde do 5 km i zona manje ugroženosti bi bila negde do 10 km. Ono što nije dobro ukoliko dođe do pojave inverznih slojeva i ukoliko su te inverzije na manjim visinama, onda će vreme zadržavanja amonijaka biti duže, povećavaju se koncentracije pri stalnom isticanju i onda se jasno povećava i sam rizik stanovništva prilikom inhalacionog unosa - dodaje.

Ističe i da nisu ugroženi samo građani koji žive blizu mesta nesreće, jer postoji mogućnost da se "oblak zagađenja" prenosi vazdušnim strujanjem, a u zavisnosti od brzine i pravca vetra može doći i do prekograničnog zagađenja i u nekim udaljenijim gradovima, ali samo ako bude padavina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Трећи Пут

    12:51 // 28. 12. 2022.

    Трећи пут питам где су машиновођа и његов помоћник из воза.Опет недостају два минута.

  • Robin Hud

    12:46 // 28. 12. 2022.

    zasto da ogranice boravak, izbegavaju da piju vodu,... kada je sve pod kontrolom po misljenju predstavnika vladajuce sekte? mora da nesto precutkuju po obicaju i samo ulepsavaju situaciju a smanjuju odgovornost za sporo reagovanje, nepopravljene pruge uprkos dobijenih sredstava,...

  • Čovek koji sve vidi, sve čuje i SVE ZNA!

    11:01 // 28. 12. 2022.

    Manite struku, nego očekujte večeras ili sutra od 20:00h na Hepiju Prvovenčanog kako na beloj tabli, crnim markerom rešava stehiometrijske jednačine iz neorganske hemije uz obrazlaganje zašto amonijak nije opasan i kako se zbog vodonične veze lako rastvara u vodi...

    • Svevideće oko

      15:18 // 28. 12. 2022.

      Nišava golema, Beograd daleko, dakle, nema mesta panici...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: