Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 19. 12. 2017.

| Društvo

Prestižne stipendije za naučni rad ponovo dobile Nišlijke

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Naučnice stipendije
Katarina Tomović (levo) jedna od nagrađenih naučnica iz Niša; foto: PR Loreal

I ove godine su među nagrađenim mladim naučnicama koje su dobile novčane stipendije “Za žene u nauci” čak dve Nišlijke - Marija Genčić sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Katarina Tomović sa Medicinskog fakulteta u Nišu.

Osim njih, stipendiju je dobila i Marija Miljković koja je diplomirala na Biološkom fakultetu u Beogradu. Nagrađene mlade naučnice su dobile priznanje za svoj izuzetan naučno-istraživački rad, kažu u organizaciji, a dobiće po 5.000 evra za buduća istraživanja koja će raditi u Srbiji.

Državna sekretarka u resoru obrazovanja Anamarija Viček kaže da je Srbija među malim brojem zemalja u kojima je isti broj naučnika i naučnica, što je, dodaje, velika stvar.

Moram da istaknem da smo izuzetno fascinirani vašim biografijama, što pokazuje da upravo vi zaslužujete ove stipendije, iako su sve prijavljene naučnice bile izuzetno marljive i pokazale su rezultate koji su vredni svake pažnje - navodi Viček.

Inače, program Nacionalnih stipendija “Za žene u nauci” je pokrenut još 2010. godine, podsećaju, a deo je međunarodnog projekta koji sprovode Nacionalna komisija za saradnju sa UNESCO, Ministarstvo prosvete i kompanija “Loreal Balkan”.

Svake godine dodeljuju se 3 stipendije od po 5.000 evra, kao vid podrške mladim, talentovanim i posvećenim ženama, da bi unapredile svoj naučno-istraživački rad i podstakli ih da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Do sada je u sklopu ove inicijative nagrađeno 20 naučnica u našoj zemlji, a ukupna vrednost stipendija prevazilazi 11 miliona dinara - dodaju.

Naučnice koje žele da konkurišu za ovu prestižnu stipendiju, a bave se istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije ili su ih završile, mogu da se informišu o načinu prijavljivanja ovde.


Ko su nagrađene naučnice iz Niša?

Marija Genčić je diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu 2009. godine, sa prosečnom ocenom 9,96, a na istom fakultetu je 2015. odbranila doktorsku disertaciju. U njenoj biografiji se, između ostalog navodi, da je dobitnica više nagrada i priznanja i da se stručno usavršavala u inostranstvu.

Autor je i recenzent većeg broja radova objavljenih u međunarodno priznatim naučnim časopisima. Trenutno je zaposlena kao asistent na Departmanu za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu - piše u njenoj biografiji.

Katarina Tomović je 2015. diplomirala na Katedri za hemiju na Medicinskom fakultetu u Nišu, sa prosečnom ocenom 9,98. Dobitnik je Povelje niškog Univerziteta i priznanja Grada Niša kao najbolji diplomirani student Medicinskog fakulteta u školskoj 2014/2015.

U biografiji navodi da je student treće godine doktorskih studija iz oblasti farmaceutskih nauka na ovom fakultetu i jedan od najmađih koautora stručnih radova, koji su objavljeni u vrhunskim međunarodnim naučnim časopisima.

Stipendiju planira da iskoristi, kaže, za dalja istraživanja iz oblasti farmacije.

Predmet planiranog istraživanja je rad na pronalasku novih inhibitora medicinski značajnih enzima, kao i evaluacija njihove biološke aktivnosti i razmatranje mogućnosti za eventualno proširenje spektra primene istih - navodi.

Podsetimo, 2013. je ovu prestižnu stipendiju dobila vanredna profesorka na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu Dijana Mosić, a godinu dana ranije stipendija je otišla i mladoj niškoj naučnici i profesorki PMF-a Polini Blagojević.

I prošle godine je među dobitnicama bila Nišlijka, a novac koji je namenjen za naučno-istraživački rad dobila je Ana Miltojević, koja radi na Fakultetu zaštite na radu u Nišu kao asistent.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar Jovanovic

    04:56 // 20. 12. 2017.

    Zaboravili ste Prof. Dr Draganu Cvetković Ilić sa PMFa takođe. Ona je ovu istu nagradu dobila 2010. Jedan od najboljih matematičara u Srbiji trenutno, u samom svetskom vrhu. Dakle izuzetna naučnica i dobra osoba.

  • Nislija994

    11:28 // 19. 12. 2017.

    Bravoo, predivna vest, puna podrska ovim mladim pametnim devojkamaa.

  • Miloš Bošković

    11:25 // 19. 12. 2017.

    Bravo za Mariju Genčić, pozdrav od druga iz odeljenja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: