Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 4. 8. 2010.

| Društvo

Presuda u korist novinara

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti

Viši sud u Nišu doneo oslobađajuću presudu za nišku novinarku Draganu Kocić, koju je tužio nekadašnji visoki funkcioner Vojske Srbije, Žarko Šurbatović.

Sudsko veće kojim je predsedavala sudija Jadranka Mitrovski presudu je doneo pozivajući se, između ostalog, na praksu Evropskog suda u Strazburu i Konvenciju o ljudskim pravima, što ovaj proces verovatno čini prekretnicom u medijskom pravu.

- Do sada su novinari živeli u straju da će ih neko tužiti i tražiti im milion dinara odštete, što je praktično uvodilo autocenzuru u naš rad. Ovom presudom poslat je jasan signal novinarima da mogu slobodno da nastave da rade i informišu građane - kaže Dragana Kocić, koja je od nedavno i predsednik Društva novinara Niša.

Ovog puta sud pozvao i na Ustav Srbije koji garantuje građanima pravo da budu informisani.

Reč o prvostepenoj presudi donetoj u ponovljenom postupku, s obzirom da je Okružni sud prethodnu presudu Opštinskog suda, kojom je Dragani Kocić naloženo da tužiocu plati milion dinara, vratio na ponovno odlučivanje.

Dragana Kocić i niški dnevni list Narodne novine kažnjeni su po privatnim tužbama bivšeg načelnika Vojne direkcije za imovinske poslove Vojske Srbije, majora Žarka Šurbatovića i njegove supruge Gordane Šurbatović, koji su ih tužili zato što su objavili optužnicu koju je protiv supružnika podiglo Okružno javno tužilaštvu u Nišu, i tako im „naneli duševni bol i povredili čast i ugled”. Bračni par Šurbatović tražio je odštetu od milion dinara.

Podsećamo, Major Žarko Šurbatović osuđen je na zatvorsku, a njegova supruga na uslovnu kaznu, jer su zloupotrebom položaja omogućili Gordaninoj majci, da protivzakonito naplati odštetu od 8,2 miliona dinara za porodični objekat u Uroševcu, koji su koristili i navodno oštetili pripadnici vojske u proleće 1999. godine. Kao vojni pravobranilac Šurbatović nije sebe izuzeo iz procesa, čak je u ime tašte sa suprugom Gordanom sam pisao zahtev za odštetu od vojske, prenela je marta 2009. godine Politika.


Sudija Jasmina Andrejević, koja je marta 2009. godine donela presudu kojom je naloženo Dragani Kocić i Narodnim novinama da plate štetu od milion dinara, sada je sudija Apelacionog suda u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: