Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 11. 2. 2022.

| Društvo

Prethodnih 10 dana Vranjanci udisali ekstremno zagađen vazduh

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Vranje
Najzagađeniji vazduh u Donjem Vranju; foto: M. D.

U proteklih deset dana, od kako je u Vranju postavljeno 10 uređaja za merenje kvaliteta vazduha na različitim lokacijama, u samom centru grada bilo je svega četiri sata čistog vazduha, a taj grad nalazi se na vrhu liste gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji, podaci su Ekološko-planinarskog Udruženja "B'š prirodno".

Novo udruženje iz Vranja, koje se bavi zaštitom i unapređenjem životne sredine je u saradnju sa Udruženjem “Eko Surdulica” nabavilo više mernih stanica za merenje zagađenosti vazduha, a zaključak desetodnevnog preseka stanja vazduha je da je ekstremno zagađen.

Najzagađeniji deo grada je Donje Vranje, gde za deset dana nije zabeležen ni jedan jedini sat čistog vazduha. U centru grada bilo je svega četiri sata čistog vazduha, u naselju Tekija pet, u Oglednoj stanici deset, u Balinovcu 20, a u Ćoški 27 sati čistog vazduha za 10 dana - podaci su Udruženja.

Zagađenost vazduha meri se prisustvom suspendovanih čestica (PM), a kako saopštavaju, u periodima najveće zagađenosti vrednosti su se kretale i do 700 mikrograma po metru kubnom vazduha, što je 15 puta više od maksimalno dozvoljene količine čestica vazduha bezbednog po zdravlje.

Dana sa vazduhom bezbednim po zdravlje, u proteklom periodu, gotovo da nije ni bilo. Izuzetak je Balinovac gde je zabeležen jedan “zeleni dan”, dok u ostalim gradskim naseljima nije bilo dana sa čistim vazduhom, kao ni dana sa prihvatljivim vazduhom - dodaju iz Udruženja.

Inače, kvalitet vazduha u Vranju se meri i u Zavodu za javno zdravlje, kod "Pete škole", a mere ga i članovi udruženja "Borino i evropsko Vranje".

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje od pre mesec i po dana, na mernom mestu u Zavodu vazduh je 9 dana bio u klasi odličan, 13 dana u klasi dobar, po 4 dana prihvatljiv i zagađen i samo jedan dan jako zagađen, dok je na mernom mestu kod “Pete škole” 7 dana bio u klasi odličan, 20 dana dobar, jedan dan prihvatljiv, 2 dana zagađen i jedan jako zagađen.

Podatke o zagađenosti vazduha građani mogu da vide na sajtu klimerko.org.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksa

    14:24 // 12. 2. 2022.

    Da je tako "ekstremno", pa ni jedan čovek ne bi preživeo. Dokle više ovakve vesti.

  • Bs nerealno

    19:13 // 11. 2. 2022.

    Tako mali gradic ne moze da ima zagadjen vazduh. Vranje je vazdusna banja. Oni bi sad voleli da imaju zagadjen vazduh kako bi njihov gradic vise licio na velike gradove kako bi se oslobodili kompleksa male sredine. Odatle i ta cudna pojava da su kvazi ekolozi najglasniji u zadnje vreme bas iz Vranja. To je b's prirodno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: