Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 9. 2. 2016.

| Društvo

Pretnje, tuče i krađe na putu dece migranata do Evrope

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Alzir-16
Dečak iz Alžira krenuo još 29. decembra prošle godine; foto: JV

Kako su 16-godišnjem Alžircu krijumčari u Makedoniji pretili pištoljem da mu otmu novac i kako je 17-godišnjak iz Maroka pretučen u Hrvatskoj zbog čega hoda sa štakom, priče su dečaka koji su stigli u Centar za smeštaj maloletnih migranata bez pratnje odraslih u Nišu.

Tamo je trenutno još 8 maloletnika za koje ne znamo jesu li kuće napustili sami ili roditelje "izgubili" na putu jer se sa njima nismo sporazumeli - engleski ne govore.

Soba-Centar Ispunjeno svih 10 mesta u Centru za maloletne strance bez pratnje odraslih u Nišu; foto: JVI dok povređeni Marokanac, vidno uznemiren, ne želi da priča o tome šta ga je sve snašlo na putu, dečak iz Alžira hoće da javnost zna zašto je još 29. decembra napustio svoju zemlju. 

Moja država nije dobra za život, tamo nema para, nema života za moju porodicu. Želim u Evropu, ne mogu da živim u Alžiru. Hteo bih u Nemačku, tamo je moj dobar prijatelj. Čujemo se - živi u kampu, nema problema ni sa policijom i ni sa kim drugim - priča ovaj dečak.

Kaže da se dobro oseća tek sada, ali da su se na putu dešavale situacije o kojima nije pričao ni svojim roditeljima jer ne želi da brinu.

Velike probleme sam imao u Makedoniji. "Mafija" (krijumčari), 4 čoveka su u mene i moje prijatelje uperili pištolje i uzeli nam novac i telefone. Jesam li bio uplašen za svoj život? Da, malo. Kada se čujem sa roditeljima, kažem samo da sam dobro i to ne pominjem - kaže on.

Ne zna šta će biti dalje, ali odlučno nastavlja.


Osim smeštaja - u centru uteha i druženje

Centar za smeštaj maloletnih stranaca u Nišu radna je jedinica Zavoda za vaspitanje omladine. To je jedan od dva centra u Srbiji gde se smeštaju maloletni stranci bez pratnje odraslih.

Deci strancima objašnjavamo gde su i zašto su ovde, a "naša" deca imaju empatiju prema njima. Trude se da im pomognu. Zajedno su u računarskom centru ili na igralištu, igraju košarku i fudbal - kaže direktor Zavoda za vaspitanje omladine Goran Stamenković.

Centar-Nis Dečaci se druže i sa maloletnicima Zavoda za vaspitanje omladine; foto: JVUz hranu, odeću i sredstva za higijenu deca po potrebni dobijaju medicinsku ili psihološku pomoć. Njihov privremeni staratelj sa rukovodiocem Centra Sanjom Z. Živković i volonterima informišu ih o tome kako da potraže azil, pokreću sa njima proceduru i zatim ih vode u jedan od azilnih centara.

Grupa od deset trenutnih stanara u sredu će biti odvedena u Centar za azil "Krnjača" i tamo čekati odluku o tome hoće li im azill biti odobren.

Ipak, praksa pokazuje da većina onih koji tamo stignu jednstavno "nestanu" iz centra. Pretpostavlja se da nađu način da napuste zemlju, a pošto to ne mogu da učine legalno sa ostalim izbeglicama jer nisu iz Avganistana, Sirije i Iraka, najverovatnije je da to čine sa krijumčarima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aa Bb Cc

    08:03 // 10. 2. 2016.

    Cuju se sa roditeljima? Kakvi su to roditelji kad puste dete u beli svet tek tako?

  • Срба

    17:06 // 9. 2. 2016.

    Ово о чему пишете нису деца. То су тинејџери, скоро одрасле особе. Разлика је огромна.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: