Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 18. 11. 2019.

| Društvo

Preuzeli od Centra posao pomoći starima, pa zaboravili na čoveka 3 meseca

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Bez pomoći više od 3 meseca
Bez pomoći više od 3 meseca; foto: Lj. F.

Iako je jedan od korisnika usluge pomoći u kući odraslim, starim i invalidnim osobama, 77-godišnjeg Dragana Đorđevića iz sela Draginac kod Babušnice više od 3 meseca niko nije ni obišao. Iz Udruženja Lužničke rukotvorine, kome je na opštinskom konkursu poveren ovaj posao za koji su dobili nešto više od 5,8 miliona dinara, kažu da jeste bilo problema sa jednim od zaposlenih, zbog koga im je slučaj Đorđevića promakao, pa preduzimaju sve kako bi mu sada pomogli.

Veći deo dana 77-godišnji Đorđević provodi u kolicima i krevetu zbog hronične bolesti. Može samostalno da se prebaci iz kolica u krevet, ali mu je potrebna pomoć za druge radnje koje ne može sam da obavi.

Meni je pomoć neophodna, ne mogu sam nešto da odradim. Nisam navikao ovako da funkcionišem, ali nažalost moram. Potreban mi je neko, recimo, da mi unese drva, star sam čovek, mora da bude toplo u kući - priča Đorđević.

I pomagali su mu - najpre do početka ove godine iz Centra za socijalni rad, a onda i gerontodomaćin iz Udruženja Lužničke rukotvorine, koje je taj posao preuzelo, nakon što su izabrani na opštinskom konkursu.

Ali onda su prestali i 77-godišnjeg čoveka niko nije posećivao do pre nekoliko dana, kada je predsednica Udruženja Karolina Stamenković došla kod njega. Teški uslovi za život Teški uslovi za život; foto: LJ. F.

Do polovine jula je dolazio Igor (gerentodomaćin, prim. aut.). Donosio mi je hleb i hranu, ali onda mi je rekao da više neće dolaziti jer više ne radi taj posao. Tek me je pre neki dan posetila predsednica Udruženja i juče je došla nova gerontodomaćica. Ali nije ostavila broj da mogu da je pozovem ako nešto zatreba - kaže Đorđević.

Zašto ga nisu posećivali, iako su po ugovoru na to obavezni, Đorđeviću nije jasno.

Imam potpisano rešenje da treba da me posećuju, a zašto nisu - ne znam. Zvao sam i predsednicu Opštine, rekla je da će pomoći. Ceo život se borim, ali sada više ne mogu - nemoćno govori starac.

Živi od socijalne pomoći i nikada se nije ženio, a nekad mu pomognu i komšije i sestričina, ali kaže - retko. Poslednji put bio je kod doktora pre godinu dana, a kontrole je propustio jer nije imao ko da ga vodi.


Udruženje: Njegov slučaj promakao, tražimo rešenje

Karolina Stamenković, predsednica Udruženja Lužničke rukotvorine, kaže da je problem nastao zbog neizvršavanja obaveza gerontodomaćina kojeg je ona zaposlila, a sa kojim je još 28. avgusta raskinut ugovor.

Svi gerontodomaćini i domaćice imaju obaveze da svakog meseca donesu liste, što on nije radio. Posle prvog meseca nije bilo izveštaja da bi znali kakve su potrebe korisnika. Mi smo njih preuzeli od Centra za socijalni rad, a od njih nismo dobili potrebnu dokumentaciju, tako da nisam znala pravo stanje na terenu za selo Draginac gde ima 3 korisnika - kaže Stamenkovićeva.

Sa tim gerontodomaćinom je raskinut ugovor, njegov reon i korisnike je preuzela druga gerontodomaćica, ali kako kaže Stamenkovićeva, ne i selo Draginac koje se nalazi na samo 3 km od centra Babušnice, te je Đorđevićev slučaj "promakao". Potreban mu je toalet Potreban mu je toalet; foto: Lj. F.

Odredićemo drugu gerontodomaćicu - kaže predsednica Udruženja.

Međutim, ne objašnjava šta se tačno dešavalo u periodu od kada je raskinut ugovor sa prethodnim gerontodomaćinom do današnjih dana i zašto je trebalo više od 2 meseca da se zameni gerontodomaćin, već kaže da se za "korisnike u selu Draginac traži rešenje i da očigledno ima problema".

Imamo 220 korisnika, do sada se nisu žalili i nije bilo problema. Ovde je nastao problem, tek smo skoro saznali. Bila sam kod Dragana Đorđevića, njemu je potrebna pomoć i više od 2 dana u nedelji koliko treba da ga posećuju gerontodomaćini - objašnjava predsednica Udruženja.

Dodaje da je glavni problem u nedostatku izveštaja za selo Draginac i Dragana Đorđevića, te da su sada preduzeti svi koraci kako bi se Đorđeviću pomoglo.

Bili smo u Centru za socijalni rad, vodili smo ga u bolnicu, ići će i na komisiju, da ostvari pravo na tuđu negu i pomoć. Potrebno je da se uključi i lokalna samouprava i sve institucije kako bi pomogli čoveku - kaže Stamenkovićeva.

Njeno Udruženje od 2012. godine obavlja usluge gerontodomaćina, do ove godine samo u udaljenim planinskim selima, a od ovog leta su preuzeli korisnike koje je pokrivao Centar za socijalni rad, a koja su bliže Babušnici. Raskid ugovora Raskid ugovora; foto: Lj. F.

Đorđević kao još jedan problem navodi i to da nema kupatilo. Kaže da je materijal nabavio, da sam ne može da radi, a za majstora nema novac. Iz Udruženja najavljuju pomoć.

Zvali smo majstora, sredićemo kupatilo. Sređivali smo do sada kuće, uvodili vodu, renovirali kupataila, pomoćićemo i njemu. Poznati smo po humanitarnom radu - objašnjava Stamenkovićeva.

Dragan Đorđević trebalo je da dobije pomoć 2 dana u nedelji od 1. juna do 31. decembra, ali i ukoliko nova gerontodomaćica ispuni svoje obaveze do kraja projekta, on će od 7 meseci pomoć imati manje od polovine predviđenog vremena.

Za realizaciju projekta pomoći starim i invalidnim osobama od Opštine Babušnica Udruženje Lužničke rukotvorine dobilo je nešto više 5,8 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Djoka

    15:45 // 5. 1. 2020.

    Pa nemojte da dirate coveka,ne moze da postigne,i na bazen da radi i da obilazi pacijente...

  • Marija

    16:55 // 4. 1. 2020.

    Sram da vas bude! Kako li vam nije promakla slučajno neka vaša plata, neke pare da strpae u svoj džep, ali vam je promaklo da više od 3 meseca obiđete čoveka koji ni u wc ne može sam! A i koga ste zaposlili da bude gerontodomaćin, pijanicu! Gde li će vam duša kad tako nesavesno obavljate posao za koji je potrebno toliko humanosti i empatije?

  • babusnicanin

    20:49 // 18. 11. 2019.

    Luznicke rukotvorine prave ajvar,cuvaju stare...valjda vam je jasno o cemu se radi.Mislim da je cak i rodjaka sa bivsim predsednikom opstine,Stamenkovicem.Valjda ce neko malo istraziti o cemu se ovde radi i odakle nekima enormni novac u najbedijoj opstini u Srbiji i sire.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: