Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 19. 1. 2021.

| Društvo

Prevencija sprečava rak grlića materice, savetuju lekari

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
ginekologija
PAP-a testom moguće otkriti atipične promene na grliću materice koje mogu prerasti u karcinom; foto: A. Kostić

“Bolje sprečiti nego lečiti - Redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materica” je slogan 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja se obeležava do 24. januara i ideja je da pokrene žene da u toku godine odvoje dan i obave neki od dostupnih preventivnih pregleda. Iz Centra za prevenciju u Vranju kažu da će ove godine prednost dati aktivnostima koje mogu da se realizuju putem društvenih mreža, s obzirom da su zbog epidemiološke situacije ograničene mogućnosti za realizaciju aktivnosti kampanje.

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2018. godinu Srbija se nalazi na petom mestu po obolevanju od raka grlića materice i po umiranju od ove vrste raka.

Jedan od najvećih problema u Srbiji je neprepoznavanje rizičnog ponašanja, navode iz Centra za prevenciju, kao i nedovoljno korišćenje pozitivnih iskustava iz razvijenijih zemalja sveta u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Odgovorno zdravstveno ponašanje, pored zdravih stilova života podrazumeva i odgovorno seksualno ponašanje: ne stupati pre 16. godine u seksualne odnose, ne u seksualne odnose bez zaštite, ne menjati često partnere, nesiguran seks je pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, pre prvog seksualnog odnosa je poželjno posetiti ginekologa, sve dok traje seksualna aktivnost potrebno je jednom godišnje posećivati ginekologa radi preventivnog ginekološkog pregleda - navode iz Centra za prevenciju.

Dodaju da je uzimanjem brisa sa grlića materice, odnosno PAP-a testom moguće blagovremeno otkriti atipične promene na grliću materice koje ukoliko se ne otkriju i ne ukolone na vreme mogu prerasti u karcinom.

Uz dobro organizovan skrining program čak 80% slučajeva raka grlića materice može biti sprečeno - navode iz Centra za prevenciju.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je vakcinacija protiv HPV virusa, skrining - rano otkrivanje i lečenje, kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti i sveobuhvatna briga koja podrazumeva kontrolu simptoma bolesti, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku.

Centar za prevenciju u Vranju je u saradnji sa Crvenim krstom, Zavodom za javno za zdravlje i Medicinskom školom tokom prethodnih godina radio na edukaciji školske omladine o zaštiti reproduktivnog zdravlja i prevenciji polno prenosivih bolesti u vidu, tribina, postera i brošura, dok će ove godine aktivnosti kampanje realizovati onlajn.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: