Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 5. 3. 2019.

| Društvo

Preventivni pregledi sluha u martu na niškoj ORL klinici

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
pregled uha
Na pregled mogu da dođu i oni koji nose slušne aparate i oni koji sumnjaju da ne čuju; foto: Flickr.com (Physicians for Human Rights - Israel)

Niška Klinika za bolesti uha, grla i nosa (ORL) je proglasila mart mesecom sluha, a direktor Dušan Milisavljević najavljuje da će tim povodom svake nedelje, počev od 10. marta, organizovati preventivne preglede od 9 do 15 sati. Pozvao je sve građane da dođu na pregled i provere sluh, jer je to najbolji način prevencije.

Svetska zdravstvena organizacija je 3. mart poglasila Svetskim danom sluha. Cilj je da se skrene pažnja i podigne svest o unapređenju zdravlja uha i sluha. Milisavljević ističe da su upravo tim povodom na ORL klinici odlučili da organizuju preventivne preglede.

Naša je inicijativa da se vrata našeg kabineta otvore svima, apsolutno svima, ko želi da proveri sluh, čak i onima koji imaju slušne aparate pa se žale da slabije čuju mogu ponovo da dođu da provere sluh, možda treba da promene aparat ili da se on podesi na više frekvence - pojašnjava Milisavljević.

Poručuje i da nije sramota nositi slušni aparat i da građani ne treba da se stide i priznaju da ne čuju. Zato će ovom akcijom pokušati da ih "osveste", a građani na pregled mogu da odu 10, 17, 24. i 31. marta od 9 do 15 sati. Dušan Milisavljević Direktor Milisavljević poziva građane da dođu na preventivne preglede; foto: JV

Milisavljević kaže da su u planu i dva tematska predavanje - za građane i studente medicine i stomatologije.

Tematska predavanja će održati naše koleginice - doktor nauka Emilija Marinkov Živković i docentkinja Mila Bojanović koja se bavi inače problemom sluha. Ideja je da jedno predavanje bude u Skupštini grada da bi bili građanima i svako ko želi može da dođe da čuje ta predavanja i postavi pitanje našim eminentnim koleginicama koje se bave problemima sluha - kaže Milisavljević.

Koliko je prevencija važna Milisavljević je pojasnio i primerom - u niškom porodilištu se proverava sluh bebama koje su stare od 3 do 5 dana, pa je praktično nemoguće da kući ode dete koje ne čuje.

Zahvaljujući ovom programu mi smo u poslednjih godinu i po dana detektovali 6 mališana kojima je oštećen sluh. Postoje različiti stepeni oštećena sluha, različite metode rehabilitacije, mi smo započeli rehabilitacije kod puno mališana, a konkretno kod 6 deteta ćemo u narednim nedeljama uraditi vrlo složene operativne zahvate za povratak sluha i to je sve zahvaljujući ovom dobrom skrining programu i saradnji sa Klinikom za ginekologiju - dodaje.

Poručuje roditeljima da kada osete da dete ne čuje i ne reaguje na neke jake zvuke, da se obavezno jave ORL doktoru i da ne gube vreme, jer ako dete nema sluh ne može da razvije govor.

Direktor ORL klinike kaže da će se uskoro organizovati akcije koje će biti usmerene na prevenciju bolesti glasa, jer ističe da se u Srbiji mnogo puši i pije i da zato mnogi imaju probleme sa glasom i glasnicama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    14:20 // 5. 3. 2019.

    Mladi ljudi idite na pregled u popodnevim časovima nikako prepodnevim časovima

  • Mara

    13:49 // 5. 3. 2019.

    Odavno nije bilo nikakvih pregleda

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: