Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 6. 8. 2021.

| Društvo

Preventivni pregledi tokom vikenda u domovima zdravlja na jugu Srbije

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
dom zdravlja vlasotince
Pacijenti u Vlasotincu će moći da obave internistčki, ginekološki i fizikalni pregled; Ilustracija; foto: Agencija Publika

Bez zakazivanja u svim domovima zdravlja širom juga Srbije će 7. i 8. avgusta građani moći da urade razne preglede. Ukoliko za to ima uslova i ako lekari budu procenili da je potrebno, pacijenti će moći da obave i osnovne laboratorijske analize, kao i rendgen dijagnostiku. Akcija preventivnih pregleda biće sprovedena i narednog vikenda.

Dom zdravlja Niš po četvrti put organizuje akciju "Otvorena vrata“ namenjenoj realizaciji preventivnih aktivnosti i skrining programima. U želji da se poveća obuhvat građana preventivnim aktivnostima, Dom zdravlja Niš organizuje tri akcije.

U periodu od 7 do 14 sati Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene od 25 do 64 godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Uzimanje brisa radiće se na I spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš.

U periodu od 7 do 14 sati Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva poziva građane oba pola od 50 do 74 godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma debelog creva. U tom periodu Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih će raditi i skrining preglede na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti (merenje krvnog pritiska), na rano otkrivanje dijabetesa, na rano otkrivanje depresije.

U periodu od 7 do 14 sati Služba za laboratorijsku dijagnostiku poziva građane oba pola starije od 35 godina (koji nemaju registrovanu šećernu bolest) da urade skrining na rano otkrivanje šećerne bolesti, građane oba pola (koji nemaju registrovana kardiovaskularna oboljenja), muškarce od 35 do 69 godina i ženeod 45 do 69 godina ili mlađe od 45 godina u postmenopauzi da urade skrining na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti.

Uzimanje uzorka krvi za kontrolu krvne slike, glikemije i lipidnog statusa obavljaće se na I spratu, prostor Službe za laboratorijsku dijagnostiku u centralnom objektu Doma zdravlja Niš.


Pregledi i u Vranju, Vlasotincu, Leskovcu, Prokuplju i Pirotu

U Zdravstvenom centru Vranje vršiće se preventivni zdravstveni pregledi rendgen, laboratorija, specijalistički pregledi, bez obzira da li lice ima zdravstveno osiguranje ili ga nema. Zdravstveni centar Vranje biće dva predstojeća vikenda otvoren za besplatne preventivne preglede.

Raspored prostorija je identičan kao i u svakodnevnom režimu rada za Opštu bolnicu Vranje. Bolnički internistički pregledi će biti rađeni u prostorijama gde se i inače rade pregledi ove vrste u Domu zdravlja Vranje. Oftalmološki pregledi će moći da se urade u ordinaciji za oftalmologiju koja se nalazi pored prostirija Službe hitne medicinske pomoći. ORL pregledi su u njihovoj privremenoj ambulanti u Domu zdravlja Vranje, ginekološki pregledi će se raditi u Službi za ginekologiju i akušerstvo, radiološki pregeldi će se raditi u Službi za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku, urološki pregledi u ambulanti Službe za urologiju, pregledi iz hirurgije u ambulanti Službe za opštu hirurgiju, uz napomenu da će se u subotu raditi samo kolorektalni problemi - navode iz ZC Vranje.

Praksa preventivnih zdravstvenih pregleda u Vlasotoncu započeta je još pre izbijanaja epidemije virusa korona, a biće nastavljena predstojećeg vikenda.

Veoma je bitno da svi naši građani koji imaju zdravstveno osiguranje, tako i oni koji nemaju, mogu da dođu u naš Dom zdravlja i obave pregled. Kako ranije, tako i sada, ovu akciju sprovodimo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja - kaže direktorka Doma zdravlja.

I u leskovačkoj Bolnici tokom vikenda će se od 8 do 14 sati vršiti preventivni pregledi . Obezbeđen je rad svih specijalističkih pregleda.

Pored službi u Opštoj bolnici u Domu zdravlju će raditi službe rendgena i laboratorije.

Baš kao i Leskovčani, i Prokupčani i Piroćanci će u svojim domovima zdravlja od 8 do 14 sati moći da urade sve vrste specijalističkih pregleda.

U svim zdravstenim ustanovama će i narednog vikenda, 14. i 15. avgusta, biti rađeni preventivni pregledi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    16:35 // 6. 8. 2021.

    Dobro je,preimenovali su besplatne u preventivne preglede.Citaju i te kako komentare,pa procitaj te i ovo SNS je maligni kancer za ovu zemlju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: