Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:49, 18. 11. 2023.

| Društvo

Preventivni pregledi u domovima zdravlja na jugu - ove nedelje i računanje stepena uhranjenosti

Autor:Tamara Radovanović, Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
dom zdravlja niš
Bez uputa i zakazivanja; ilustracija; foto: JV / Ljubica Stojanović

Bez zakazivanja će ove nedelje, 19. novembra, građani od 8 do 14 sati moći da odu na preventivne preglede u domovima zdravlja - izmere telesnu težinu, odrede stepen uhranjenosti i izmere krvni pritisak, kao i da provere nivo šećera u krvi, glikolizirani hemoglobin i lipidni status.

U akciji preventivnih pregleda učestvuje oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, a neki od njih, koji su najavili ovu akciju, nalaze se i na jugu Srbije.

Merenje telesne mase, krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, skrining na rak debelog creva, na dijabetes i depresiju - neke su od analiza koje će Nišlije moći da urade u okviru akcije preventivnih pregleda Doma zdravlja, u nedelju, 19. novembra, od 8 do 14 sati, u centralnom objektu.

Građani će imati priliku da bez zakazivanja obave merenje telesne mase, visine i obima struka, izračunavanje stepena uhranjenosti, kao i da dobiju savete o zdravim stilovima života. Te preglede moguće je obaviti u centru za prevenciju u prizemlju Doma zdravlja.

U centralnom holu ustanove moguće je obaviti merenje krvnog pritiska, kao i skrininge na rak debelog creva, dijabetes, depresiju i kardiovaskularne bolesti.

Kontrolu nivoa šećera u krvi i glikoliziranog hemoglobina, kao i proveru nivoa triglicerida i holesterola građani mogu obaviti u Službi za laboratorijsku dijagnostiku na prvom spratu.

Iz Doma zdravlja kažu da tim pregledima žele da ukažu na značaj prevencije i da preventivne preglede učini dostupnijim građanima.


Najavljeni preventivni pregledi i u Leskovcu, Vlasotincu, Vranju i Aleksincu

I Leskovčani će moći da provere telesnu masu, izračunaju stepen uhranjenosti, izmere krvni pritisak, a lekari će obavljati i određivanje glikemije, glikolizirani hemoglobin (HbA1C) i lipidni status.

Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani dođu do zdravstvene ustanove od 8 do 14 sati. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima. U Domu zdravlja Leskovac pregledi će se obavljati u Preventivnom centru i Laboratoriji - poručuju iz Doma zdravlja u Leskovcu.

Te preglede moći će bez zakazivanja da obave i pacijenti u Domu zdravlja Vlasotince, kao i u Zdravstvenom centru u Vranju.

I Dom zdravlja u Aleksincu se priključio ovoj akciji, ali iako nije potrebno zakazivanje, za neke preglede potreban je uput izabranog lekara.

Za pregled nije potrebno zakazivanje, građani treba samo da dođu do zdravstvene ustanove od 8 do 14 sati, ali je za službe Opšte bolnice Aleksinac potrebno najpre uzeti uputu o lekara opšte medicine u Domu zdravlja Aleksinac - poručuju iz Doma zdravlja.

Merenje telesne mase, izračunavanje stepena uhranjenosti i merenje krvnog pritiska obavljaće u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslih u Domu zdravlja Aleksinac, a uput je neophodan za određivanje nivoa glukoze, lipidnog statusa i glikoliziranog hemoglobina (HbA1C), jer to obavljaju u laboratoriji Opšte bolnice Aleksinac.

Podsetimo, preventivni pregledi u domovima zdravlja su organizovani tokom oktobra i novembra i do sada su to bili ultrazvučni pregledi dojke, PSA test, pregledi štitne žlezde, kao i kontrola šećera, triglicerida i holesterola u krvi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srba

    19:19 // 18. 11. 2023.

    Zašto Dom Zdravlja i JV ne objavljujete ovakve servisne vesti bar nedelju dana unapred, a ne u zadnjem momentu- jedva dan pre?? Kako ljudi da planiraju da dodju?!? Ovo je besmisleno.

  • Smuk II

    13:59 // 18. 11. 2023.

    Uhranjenost ... gojaznost ... to je samo od parizera i majoneza !!! Narod se prejeda ... iz kontejnera a pogotovo penzioneri i još mnogi nevoljnici ! Srbija - zemlja gladnih junaka i beskućnika ! "Ne dirajte mi precednika" i premijera !

  • Filozof

    13:40 // 18. 11. 2023.

    Provera nivo SNS-a u krvi ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: