Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 9. 5. 2023.

| Društvo

Preživeli rudari svedočili da je mogla da se spreči nesreća u Rudniku "Soko"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
rudnik soko
O nesreći svedočila sedmorica preživelih rudara; foto: JV/Vanja Keser

Sedmorica preživelih rudara iz nesreće u Rudniku "Soko" posvedočili su da je danima pre i u noći pred pogibiju bila povećana koncentracija metana u jami, ali da dežurni rudarski inženjer nije prekinuo rad i time spasao svoje kolege, kaže advokat porodica preminulih Bratislav Stojanović. Predložio je da i bivša ministarka rudarstva Zorana Mihajlović svedoči, ali o tome još nije odlučeno. Postupak je i dalje u aleksinačkom Tužilaštvu i Stojanović kaže da je konačno zadovoljan njihovim radom.

Da postoji snimak nesreće od 1. aprila prošle godine iz Rudnika "Soko" u kome je poginulo 8 rudara, a više njih povređeno, nedavno je saopštio advokat njihovih porodica.

Nema novih informacija o tome i dalje, ali je pre nekoliko dana deo preživelih rudara svedočio o ovoj rudarskoj nesreći, kaže advokat, a od 18 preživelih do sada je 7 ispitano. advokat rudara Advokat kaže da aleksinačko Tužilaštvo konačno korektno radi svoj posao; foto: JV

Oni su objasnili u Tužilaštvu da je stvarno bila primećena veća koncentracija metana u vazduhu i da je upravo zbog toga rukovodstvo reagovalo tako što je u svakoj smeni, bez obzira da li je bila noćna ili dnevna smena, jer se radilo u tri smene, uvek bio određen neko od rukovodioca koji je kontrolisao rad i koncentraciju metana. Te kritične noći rudarski inženjer je bio sa rudarima, kako stoje stvari i prema našim saznanjima - baš neposredno pre kritičnog događaja, u 4:20 kada je bila ogromna koncentracija metana u vazduhu, mogao je da reaguje, da prekine rad i da radnici bezbedno izađu na površinu i da spreči tragične posledice - pojašnjava Stojanović.

To su svedočenja sedmorice preživelih, a ostali rudari svedočiće sredinom juna, kaže advokat, jer je tada zakazano novo saslušanje onih koji su bili povređeni u nesreći.

Advokat je takođe predložio da jedan od svedoka bude i bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je i bila na mestu nesreće neposredno posle pogibije i podnela krivične prijave o kojima se i dalje raspravlja. Porodice rudara; foto: JV Porodice poginulih i dalje čekaju odgovore; foto: JV

Stojanović kaže da o tome tužilac još nije odlučio, ali da je i sama Mihajlović ponudila da bude svedok.

Ona je u jednom intervjuu nedavno i sama predložila da bude saslušana, sama se ponudila, na nekoliko okolnosti - koje su nepravilnosti u radu uočene u Rudniku "Soko" pre rudarske nesreće, to je prva okolnost. Druga okolnost da li ima saznanja da je pre predmetne rudarske nesreće primećena veća koncentracija metana u Rudniku "Soko". I treća okolnost koja je njoj poznata zbog kojih propusta 14 osumnjičenih lica ovaj svedok je odlučio da protiv njih podnese krivičnu prijavu. To su te tri okolnosti koje su bitne - ističe Stojanović.

Posle svih do sada sakupljenih i izvedenih dokaza advokat kaže da je mnogo toga postalo jasno i da smatra da postoje uslovi da predmet bude upućen nadležnom sudu, ali da to ne očekuje tako brzo.

Predmet je i dalje u aleksinačkom Osnovnom tužilaštvu, koje je ranije dva puta odbacilo krivične prijave, što je praktično značilo da za ovu rudarsku nesreću niko nije kriv. Stojanović zato kaže da je nakon njegovog prigovora koji je Više javno tužilaštvo usvojilo, sada konačno zadovoljan njihovim radom.

Veoma je složen predmet, mi smatramo da Tužilaštvo sada radi korektno svoj posao, profesionalno, savesno, nakon ranijih ukidanja rešenja o odbacivanju krivične prijave, posle toga je Tužilaštvo počelo korektno da radi svoj posao. Očekujemo reakciju Tužilaštva tek tamo septembra, jer realno tek sredinom sledećeg meseca ispitaćemo drugu grupu rudara, a možda neće ni biti potrebe da bude saslušana bivša ministarka, ako se stvore uslovi za podizanje nekog optužnog akta kod suda - zaključuje advokat.

Podsetimo, advokat i porodice poginulih rudara su uputili i zvaničnu inicijativu da se formira Anketni odbor u Narodnoj skupštini, kako bi se konačno saznala istina u vezi sa ovom tragedijom, ali ni o tome do sada nije odlučeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: