Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 7. 9. 2012.

| Društvo

Preživeo napad roja stršljenova

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
STANKOVIC-SA-SINOM.jpg
Slaviša Stanković u bolnici sa sinom

Roj stršljenova je napao Slavišu Stankovića (45) iz prokupačkog sela Reljinac i naneo mu najmanje petnaest uboda po telu i glavi. Čovek je čudom preživeo, a za njegov spas kaže da je zaslužna ekipa Hitne pomoći.

Šef smene u Hitnoj službi u Prokuplju dr Dragan Tomašević kaže da su odmah po prijemu poziva krenuli.

- Stanje pacijenta je bilo zabrinjavajuće, pa je dobio najjaču dozu terapije protiv alergije. Na njegovom telu izbrojano je petnaest uboda stršljenova. Primio je sve moguće antihistaminike i kortiko preparate, kao i infuzionu terapiju. Ovo je zaista redak slučaj da nekog stršljeni izbodu u tolikom broju - kaže dr Tomašević.

Drama u kojoj je Slaviša čudom izvukao živu glavu desila se dok je sa sinom sekao šumu na Velikom Jastrebcu.

- Baš smo bili pri kraju seče. Motornom testerom sam sekao stari hrast i u tom momentu iz stabla je izleteo roj stršljenova. Bilo ih je kao kada se roje pčele. Počeli su da me ujedaju. Čuo sam sina kako viče : „Skini majicu, mnogo ih je“. Pokušao sam to da učinim dok sam trčao dalje od stabla, ali su mi stršljeni bili svugde po glavi i, kako mi je posle rekao Danijel, na leđima. U jednom momentu sam pomislio da je sve gotovo i da ću umreti. Uhvatila me panika, ali sam se brzo pribrao i rekao sebi da je najbolje da se primirim.Uzeo sam dve flaše vode koje su bile zamrznute i držao na telo, tamo gde sam mislio da imam najviše uboda. Nisam osećao gušenje, ali mi je celo telo trnulo - priča Slaviša.

On kaže da su pozvali šumara koji je bio u blizini i koji ga je motorom prebacio do najbližeg sela.

- U međuvremenu smo pozvali Hitnu. Mislim da su došli za najviše petnaest minuta, a bili smo udaljeni 20 kilometara od Prokuplja. Ne znam šta su mi sve dali, ali znam da sam primio ogromnu terapiju. Nisu se odvajali od mene sve dok nismo stigli u Urgentni centar. U ekipi su bili lekar, tehničar i vozač i ja nemam reči hvale za svakog od njih - kaže sada kroz osmeh Slaviša, posle par sati od napada.

Ubod pčele, ose i stršljena

Doktorka Sonja Ilić u tekstu na portalu Stetoskop objašnjava da ako u kratkom vremenu dođe do uboda većeg broja insekata (roj) mogu se pojaviti znaci trovanja sa oštećenjem nervnog sistema. U teškim slučajevima može doći i do smrti. Postoje osobe koje su alergične na otrov insekata i dovoljan je samo jedan ubod da dođe do burne reakcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srdjan Filipovic

    19:55 // 15. 9. 2012.

    pozdrav za šaleta-

  • Sunce

    18:51 // 7. 9. 2012.

    Jak si ti, čoveče!Živećeš 100 godina!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: