Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:51, 7. 4. 2023.

| Društvo

Pri kraju obnova niške Infektivne klinike, radovi u toku i na Kardiologiji

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Infektivna klinika cela zgrada; foto: Vanja Keser
Perišić kaže da pacijenti neće prepoznati Infektivnu kliniku nakon rekonstrukcije; foto: Vanja Keser

Do kraja aprila bi trebalo da bude završena prva faza rekonstrukcije Infektivne klinike u Nišu, koja je počela krajem januara, a v. d. direktora UKC Zoran Perišić kaže da pacijenti neće prepoznati novu kliniku, koja će u drugoj fazi radova dobiti i sistem za hlađenje i grejanje, kao i obnovljenu energetsku i elektro-mrežu. U toku je i renoviranje Kardiologije, a Perišić očekuje da će do kraja meseca i u ovoj zgradi, staroj više od 100 godina, biti kompletno zamenjena vodovodna i kanalizaciona mreža.

U starom delu niškog Kliničkog centra u toku je rekonstrukcija dve klinike.

Očekuje se da prvo budu završeni radovi na Klinici za infektivne bolesti, čije renoviranje je počelo krajem januara i gde će biti zamenjene sanitarije, kao i vodovodna i kanalizaciona mreža.

Perišić kaže da je obišao radove na Infektivnoj klinici prošle nedelje, kada je postavljeno prvo kupatilo.

Vi nećete prepoznati Infektivnu kliniku, imali ste prilike da uđete, i jako mi je drago da to mogu da vam kažem, da ćete videti jednu potpuno drugačiju, novu zgradu i to je samo deo onoga što će se raditi na Infektivnoj klinici, ja to nazivam prvom fazom. U drugoj fazi govorićemo o rekonstrukciji sistema za hlađenje i grejanje, o rekonstrukciji energetske i elektro-mreže, ali ovo što smo sada uradili i što ćete videti do kraja ovog meseca, zaista za mene impresivno, a siguran sam da ćete deliti moje mišljenje - rekao je Perišić.

Infektivna klinika u Nišu je stara 60 godina i do sada je vrlo malo u nju uloženo, a bila je jedna od najvažnijih u godinama borbe sa kovidom.

Kada su radovi počeli delimično je preseljena u nišku Vojnu bolnicu, a kada će se medicinsko osoblje i pacijenti vratiti u, kako Perišić kaže, novu zgradu - zavisi od dinamike radova i odluke rukovodstva klinike.

Što se tiče mogućnosti da se počne rad, praktično sve sem onog najnižeg nivoa biće gotovo do 22. aprila, sve, svi spratovi, sve će biti dotle završeno. Ali pošto će još biti radova ostavio sam rukovodstvu Infektivne klinike i izvođaču radova da se dogovore da li žele da taj period, možda će biti u pitanju 5 do 10 dana radova u tom prizemlju, koji je isto u jako lošem stanju. Dogovoriće se oni da li mogu da počnu sa radovima u prizemlju. Oni su načelno rekli da nemaju problem sa tim, mi radimo u Vojnoj bolnici svo ovo vreme, bez ikakvih problema, uz jednu odličnu saradnju - istakao je Perišić.

Podsetimo, posao rekonstrukcije Infektivne klinike u Nišu dobile su niške firme Telegra forte i Ipi inter projekt inženjering, vrednost ugovora je oko 59,8 miliona dinara sa PDV-om. Biće zamenjene sanitarije na celoj Klinici, kao i vodovodna i kanalizaciona mreža, a u planu je i malterisanje zidova, gletovanje, krečenje i postavljanje hidroizolacije i novih električnih instalacija.


I Kardiologija dobija novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu

Perišić je rekao da su u toku i radovi na Klinici za kardiologiju, koja je jedna od najstarijih u starom delu UKC, a izgrađena je davne 1910. godine, a 60-tih je dodat treći sprat.

Prošle godine je zamenjen krov, ali je kompletna rekonstrukcija neophodna.

Ove godine smo sredstvima koja smo obezbedili preko kompanije Dunav za prevenciju neželjenih događaja koji su se dešavali na toj klinici. Da vas podsetim imali smo pre 3 godine pucanje kanalizacionih instalacija i poplavljivanje angio-sale sa ogromnom štetom i ono što je najvažnije sa pauzom u radu koja je trajala mesecima. U toku je opsežno renoviranje - zamena vodovodne i kanalizacione mreže, radimo dalje i očekujem da će do kraja aprila i taj deo rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u zgradi Klinike za kardiologiju da bude završen - naveo je Perišić.

Podsetimo, još jedna klinika u starom delu UKC koja čeka rekonstrukciju je GAK, a Perišić je rekao da očekuje da ona bude prioritet države među projektima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Skener u tzv Bunkeru

    04:47 // 9. 4. 2023.

    Do skenera u podrumu novog KC NIŠ bolesni koriste invalidska kolica sa izduvanim gumama!!!!! Tragedija!!!!

  • 15 stepenica

    04:44 // 9. 4. 2023.

    Kada će Onkologija dobiti rampu? Bolesnike nose preko stepenica rođaci, prolaznici i taksisti! 21. vek u Nišu!

  • Ja, Sofronije

    01:49 // 9. 4. 2023.

    Pa zašto renoviraju kad onoliki KC zvrji prazan, jel toliko nije moglo jedno novo infektološko i kardio odeljenje da se dobije ???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: