Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 3. 1. 2018.

| Društvo

Priče mladih Roma iz Niša prevedene na 3 jezika

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
grubb3
Treća knjiga priča mladih Roma; foto: GRUBB

Svojim pričama, za koje inspiraciju dobijaju uglavnom slušajući sećanja svojih najbližih, mladi Romi iz Niša pune već treću knjigu. Zajedno sa pričama njihovih vršnjaka iz Beograda, uz edukaciju i pomoć GRUBB centra, knjiga koja govori o životu Roma, prevedena je na engleski, nemački i francuski jezik.

Mladi pisci su svoje priče stvarali, kako kažu u GRUBB centru (Gypsy Roma Urban Balkan Beats), u razgovoru sa svojim precima i ljudima iz svog okruženja.

Naši pisci kreativci su kroz razgovore koje su vodili sa svojim starijim članovima porodice, bakama, dekama, saznali mnogo toga o tradiciji, o tome kako su stariji nekad živeli, zabeležili su priče o običajima koji prate svadbe, rođenje deteta, ali i običaje koji su vezani za različite praznike, ima tu čak i recepata za ukusna tradicionalna jela - kažu u GRUBB-u.

grubb Fotografije koje pričaju o životu; foto: GRUBBPošto u knjizi mogu da se pročitaju i bajke, legende i narodna verovanja, knjiga je, kako kažu, prava mala riznica romske tradicije. To je treća knjiga koju pišu mladi Romi, a koja je nastala na radionicama kreativnog pisanja gde su oni o načinu prenošenja misli na papir učili od pisaca i novinara.

Knjiga je ilustrovana fotografijama nastalim na radionicama fotografije koje je u GRUBB centrima vodio poznati fotograf Ferante Feranti.

To su dirljivi portreti naših starijih koji na pravi način dopunjuju priče naših talentovanih pisaca - poručuju iz GRUBB-a.

GRUBB-2 Predstavljanje knjige prati i poseban mjuzikl “GRUBB show”, koji su takođe u muzičkom i scenskom smislu osmislili mladi Romi

I ovaj mjuzikl, kao i priče iz naše knjige, govori o životu Roma, o običajima, svakodnevnim problemima, o ljubavi, o prijateljstvu, o svemu onome što čini naš život i sve to kroz spoj tradicionalne romske muzike i modernog hip-hop zvuka - kažu u GRUBB-u.

Podsetimo, GRUBB fondacija u svojim centrima u Beogradu i Nišu, više od 10 godina podstiče redovno školovanje oko 700 dece mlađe od 18 godina, ali i muzičko i plesno stvaralaštvo. GRUBB je laureat ovogodišnje prestižne nagrade Evropske komisije, dodeljene u Briselu, za najbolji projekat u Srbiji koji podstiče inkluziju Roma.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sugradjanka

    11:15 // 4. 1. 2018.

    Bravo! Svaki pokusaj integracije Roma treba podrzati. Njihova egzistencija na samom rubu drustva je vise nego ocajna. Posebno kada su u pitanju deca. Drago mi je da ovi mladi ljudi ne stede energiju i nadam se da nece odustati. Postovanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: