Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:32, 10. 8. 2021.

| Društvo

Priče o logoru u Nišu, primeru prkosa, sloge i velikog stradanja u novoj knjizi Nebojša Ozimića

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti

Koncentracioni logor koji se tokom Drugog svetskog rata nalazio u Nišu, primer je prkosa, sloge, jedinstva, ali i velikog stradanja koje ne sme biti zaboravljeno, podseća istoričar, književnik i kustos Narodnog muzeja Nebojša Ozimić koji je sve činjenice o ovom kompleksu sakupio u novoj knjizi "80 godina memorijalnog kompleksa 12. februar" koja izlazi do kraja godine.

Kako se od logora došlo do memorijalnog kompleksa koji ima zadatak da čuva kulturu sećanja, Ozimić objašnjava kroz priče i istorijske činjenice koje je godinama sakupljao.

Sama činjenica da postoji to interesovanje kod mlađih dovoljno govori o tome da postoji i potreba da se na jedan način sačuva uspomena na sve ono što se dogodilo i događalo u jednom periodu nacionalne istorije - kaže Ozimić.

Kompleks godinama posećuju učenici i studenti iz srpskih škola, ali ovo mesto obilazi i veliki broj stranaca koji čine čak 70 odsto gostiju. Njima je ovo mesto zanimljivo zbog istorijskih činjenica.

Ovaj logor se izdvaja od svih nacističkih logora po tome što je prvi logor u kome se odigralo organizovano bekstvo logoraša. Sama činjenica da vi nekoliko meseci nakon osnivanja imate organizovano bekstvo, ovde bežalo na samom početku kada je snaga okupatora bila u zenitu - podseća Ozimić.

Ovo mesto je redak primer nekadašnjeg logora u Evropi koji je svakodnevno otvoren za posetioce. O čemu je još Nebojša Ozimić govorio možete pogledati u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srdjan Djordjevic

    23:46 // 10. 8. 2021.

    Moj deda je preziveo ovaj logor na neverovatan nacin (zahvaljujuci ljoticevcima) I Jos dobio novcanu odstetu od Nemacke vlade Negde oko 2007-2008. Rat zavrsio kao partizan na Sremskom frontu. O detaljima mi licno picao pokojni deda I Ako je g-din Ozimic zainteresovan za celu pricu neka mi odgovori.

  • Dipl.ing.arh.

    19:42 // 10. 8. 2021.

    Istoričar koji pristaje na ovakvu sadašnjost nije dobar istoričar.
    Možda je dovoljno dobar za direktora Vodovoda, vidim da je to taj kadar.

  • Dragan Marković Šabac

    17:53 // 10. 8. 2021.

    Pozdrav za školskog druga Nebojšu od Dragana iz Šapca. Pusti ove nove „mislioce“ kome sve smeta, smeta im način na koji je predstavljen otpor fašizmu i bekstvo iz logora. Neko napisa da je posle bekstva streljano 1000 logoraša zbog toga, a ne razmišlja da bi oni ionako bili streljani bez obzira na bekstvo. Nekima je smetao socijalizam i oberučke dočekali kapitalizam, a sada im ni on ne odgovara...

    • Čudesni dribling

      18:11 // 10. 8. 2021.

      Jagodina, ipak?

    • Torpedo

      20:45 // 10. 8. 2021.

      I, posle toliko godina,vidi se da si bio deo Suvarevog sistema obrazovanja ! Nisu ti rekli, da je Tito umro .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: