Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:57, 10. 7. 2015.

| Društvo

Prihvatni centar okrepljuje migrante pred nastavak puta

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
prihvatni-kamp-Presevo.jpg
Migranti odmaraju u vojnim šatorima

Većina migranata koji stižu u prihvatni centar u Preševu, posle višemesečnog pešačenja, imaju problem sa žuljevima i ranama na nogama, proširenim venama i opštom malaksalošću, u čijem prevazilaženju im pomažu lekari niške Vojne bolnice.

Samo dan nakon otvaranja ovog centra, migrante u njemu i one koji im pomažu posetili su narodni poslanici Demokratske stranke Aida Ćorović iz Novog Pazara i Dušan Milisavljević iz Niša.

migranti-Presevo Trijaža počinje na samom ulazu u prihvatni kampKako su se i sami uverili tokom jednog dana za koji su evidentirana 232 migranta, trijaža počinje već na ulazu u prihvatni centar.

Žandarmerija i policija prvo proveravaju da li migranti imaju neki metalni predmet, nakon toga ih puštaju u prihvatni centar. Zatim se registruju na policijskom punktu gde se njihovi podaci unose u kompjuter i dobijajaju dozvolu za boravak u Srbiji na 72 sata - priča Milisavljević.

Za to vreme mogu bilo kojim prevoznim sredstvom da odu do granice odakle nastavljaju ka zemlji u kojoj žele da zatraže azil, a oni koji zatraže azil u Srbiji upućuju se u Sjenicu ili Tutin.

Kao narodni poslanici želeli smo da na terenu vidimo kako država prihvata nesrećne ljude koji spas za život traže u zapadnoj Evropi. Naš utisak je da je država dobro odgovorila na ovaj izazov i da sistem funkcioniše - kaže Milisavljević.

Posebno pohvaljuje rad saniteta iz Niša. 

Ako se evidentira neko sa težom ili zaraznom bolešću, postoji zgrada koja bi se koristila kao privremeni karantin. Na raspolaganju su i bolnica i hitna poomć u Preševu, nakon toga Vranje i Klinički centar u Nišu - priča Milisavljević.

Migranti-centar-Presevo Većina migranata se kratko zadržava u SrbijiOd migranata iz Sirije čuo je da će se ka zemljama zapadne Evrope uskoro uputiti još više njihovih zemljaka.

To, dodaje, zaheva da im država s jedne strane pomogne da se što bolje osećaju u Srbiji i okrepe za dalji put, ali i da istovremeno pazi, kako na njihovu, tako i na našu zdravstvenu bezbednost.

Iscrpljenost njihovog organizma dovodi do pada imuniteta i mogućnosti brojnih bolesti koje možda nose ili zarade u tom procesu višemesečnog hodanja - upozorava Milisavljević.

Pored toga što su migrantima na raspolaganju čista voda i toaleti, dodaje da treba razmišljati i o redovnoj dezinfekciji terena gde migranti borave i da bi, ako ih uskoro bude više, bilo potrebno više policajaca na radu kod upisivanja podataka da ne bi došlo do zagušenja. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gorcilo

    13:18 // 11. 7. 2015.

    Videćemo šta će od ovoga da ispadne. Samo da nam se ne vrati kao bumerang.

  • wtf

    20:27 // 10. 7. 2015.

    Ama zasto ih pustate????????

  • Republika Juzna Srbija

    20:25 // 10. 7. 2015.

    NO COMMENT!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: