Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:18, 30. 3. 2017.

| Društvo

Prijave protiv SNS, “Parking servisa” i Grada Niša zbog plakata

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Plakati AV na ulazu u podzemni prolaz
Vučićevi predizborni plakati oblepljeni po centru Niša; Foto: čitalac

Nišlijama je, sudeći po prijavama koje su podneli komunalnoj inspekciji Opštine Medijana zbog reklamiranja predsedničkog kandidata SNS Aleksandra Vučića, zasmetalo nepoštovanje gradskih odluka i Zakona o oglašavanju, jer se plakati nalaze većinom na mestima gde nije dozvoljeno lepljenje.

Zbog predizbornih postera na žardinjerama, banderama, autobuskim stajalištima, kantama, zgradama i mnogim drugim površinama širom grada, a najviše u centru Niša, na teritoriji Opštine Medijana, niko zasada nije kažnjen. plakati SNS na žardinjerama Foto: čitalac

Ipak, prema rečina novog načelnika Opštinske uprave Medijane Bojana Ilića, komunalna inspekcija koja je zadužena za kontrolu sprovođenja gradske Odluke o oglašavanju, radi na slučaju lepljenja plakata, po prijavi građana.

Postoje prijave protiv SNS-a, “Parking servisa” i Grada i komunalna inspekcija je preduzela određene upravne radnje i mere u cilju dokazivanja ko je izvršilac prekršaja. Radimo na tome da utvrdimo identitet počinioca. U daljem postupku ćemo videti šta je i kako je - rekao je Ilić.

Prijave se, dodaje, odnose na plakate koji su zalepljeni na nadstrešnicu na ulazu u podzemni prolaz na Trgu kralja Milana.


Nelegalno političko reklamiranje u Nišu "prolazi"

Međutim, sudeći po dosadašnjem postupanju inspekcijskih organa, neizvesno je hoće li iko biti kažnjen za ovakav prekršaj. 2014. godine, pred Vučićev rođendan, grad je takođe bio "okićen" visećim reklamama, a iako je utvrđeno ko je učinio ovaj prekršaj, nepoznato je da li je iko bio kažnjen.

Poverenik SNS za Niš Zvezdan Milovanović je, kaže, upoznat da postoje "komunalne prijave" u Medijani, ali kaže da niški odbor ove stranke zasada nije dobio prekršajne prijave niti kazne zbog propagandnih plakata. On je kazao i da su oni po prijavi građana uklonjeni, ali nije mogao da precizira odakle.


I reklame iznad saobraćajnica bez dozvola

Viseći baner na Ledenoj steni Foto: P. B. Podsetimo da “Parking servis” koji je postavljao viseće banere na banderama u centru grada i dalje nije dostavio odgovor na pitanje novinara po čijem su rešenju ove reklame postavljali, kada, kako su tada kazali iz Opštine Medijana i Sekretarijata za planiranje i izgradnju, nisu izdate dozvole za postavljanje reklama iznad niških saobraćajnica.

Iz Opštine Palilula je inspektor Velizar Pešić novinarima kazao da će proveriti da li viseći baner koji je postavljen kod kružnog toka na Ledenoj steni ima dozvolu i da će, ukoliko je nema, pokrenuti postupak za njegovo uklanjanje. Međutim, da li je ovo učinjeno zasada nismo uspeli da saznamo, jer smo iz Opštine dobili odgovor da ovaj komunalni inspektor danas nije na poslu.

Kako predviđa Odluka o oglašavanju, kazne za postavljanje objakta za oglašavanje na nedozvoljenom mestu, ali i bez dozvole su od 50.000 do 500.000 dinara za pravno lice, dok je za preduzetnike od 10.000 do 250.000 dinara. Za odgovrno i fizičko lice kazna je od 5.000 do 25.000 dinara.

Za lepljenje plakata na nedozvoljenim mestima predviđene su kazne od 10.000 za preduzetnike, a za pravna lica 50.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban

    08:23 // 1. 4. 2017.

    Sad je kasno da ovo pišete. Trbalo bi posle izbora na dnevnom nivou da budu ovolike kazne za stranke i pojedince koji su na plakatima, a koji te plakate ne uklone.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: